Жолчното кесе е мал о рган во облик на круша сместен под црниот дроб. Тука се собира и складира жолчниот сок – течност која ја создава црниот дроб. Жолчката служи како емулгатор за масти и витамини растворливи во масти во дигестивниот тракт и овозможува подобра апсорпција на масните материи од цревата.

За здрава жолчка

Жолчниот сок го излачува црниот дроб, а многу е важен за дигестирање на мастите. Затоа, мора да се внимава да не се кон-сумираме премногу тешки, масни и зачинети јадења, овој ор-ган лесно се оптеретува.

Чаеви

Трипати дневно се пие по една шолја чај со неколку капки тинктура од пелин и коњско опавче, во период од 3 дена. Билки кои поттикнуваат излачување на жолчен сок: ангелика, бреза и чичок.

robinmcnicoll / Flickr.com

Билки кои го регулираат излачувањето на жолчниот сок се: иѓирот, коприва, мајчина душичка, дива ружа, пелин (кој исто помага за подобра дигестија кај луѓе кои немаат жолчно кесе), коњско опавче, росопас (кој може да стопи и камења), цикорија. Сокот од артичока ги отвора жолчните канали, глуварчето, маточината и невенот влијаат врз создавање и излачување на жолчен сок.

Симптомите кои што ги даваат камењата во жолчка, често се нарекуваат и „на-пади“ на камења во жолчка, бидејќи се појавуваат неочекувано. Типичниот на-пад се карактеризира со: б олка во горниот дел од стомакот, којашто се појавува одеднаш и може да трае од 30 минути до неколку часа, б олка која што се шири кон грбот и десното рамо, б олки проследени со гадење и повраќање.

На-падите најчесто се јавуваат по обилен и масен оброк и најчесто навечер. Други симптоми можат да бидат и : подуен стомак, подолготрајна интолеранција на масна храна, гасови, колики (грчеви), поджригнување, диспепсија.

Ова овошје ја чисти жолчката, црниот дроб, кр-вта и бубрезите – го зајакнува имунитетот. За ова моќно овошје раскажува проф. д-р Бранислав Михајловиќ – Го чисти жолчното кесе, црниот дроб, кр-вта и бубрезите, го јакне имунитетот, срцето и нервите.

Малините имаат способност да ја зајакнат слузокожата на орга-ните за варење и да спречат инфективни болести како што е ангина, ларингитис, фарингитис, гастритис, чир на желудник и 12 палечно црево, колитис и др.

Антиоксидативната м.оќ на малините е за 50% поголема од мо.ќта на јагодите, 10 пати поголема од онаа на доматите и 3 пати поголема од онаа на кивито. Антиоксидативната м.оќ на малините не се губи кога тие ќе се замрзнат или се приготват во вид на џем.

И малините имаат диуретично својство, поради што се препорачуваат во лекување на болести на бубрезите и мокрачните патишта, ревматични заболувања, артритис и болести кои се проследени со отоци.

Малини во мед: витаминска бом-ба за челичен имунитет – рецепт

Потребни состојки: 100 г свежи малини, 100 г мед. Постапка: Измешајте ги состојките во чинија. Кон сумирање: Оваа мешавина има прекрасен вкус, а се кон-сумира секое утро по полна лажица (пожелно е да биде дрвена лажицата).

Домашен ликер од малини – рецепт

Потребни состојки: 1 литар ракија, 500 г шеќер, 500 г малини.

Постапка: Во ракијата ставете ги шеќерот и малините. Складирајте во тегли, добро затворете ги и оставете ги да отстојат 40 дена на сонце. Секој ден малку протресувајте ги теглите за да се промеша содржината. По 40 дена процедете низ газа и складирајте во стаклено шише. Чувајте на ладно и темно место.

Малините им се неопходни на младите, старите и р ековалесцентите, бидејќи помагаат создавање и регенерација на клетките и ткивото. Поттикнуваат создавање и излачување на жолчен сок, па поради тоа им се препорачуваат на лица кои б оледуваат од болести на црниот дроб и жолчни канали. Истовремено помагаат да се регенерираат црнодробните клетки, со што придонесуваат за зголемување на функцијата на овој ор-ган.

Малините го намалуваат нивото на холестерол и триглицериди, ја разредуваат кр-вта и со тоа се намалува ризикот од појава на кардиоваскуларни болести како што се артериосклероза, ангина пекторис, тромбоза, инфаркт и мозочен у дар. Во диетиката кај овие болести малините се од исклучителна важност.

Го инхибираат ензимот металопротеиназа кој во големи количини игра клучно улога за развој на тумор. Антоцијанините кои на малините им ја даваат силната црвена боја, го штитат организмот од штет-ното делување на слободните радикали.

Утврдено е дека во комбинација со елагинска киселина –полифенолен антиоксидант со изразено превентивно дејство за појава на малигнитет – ги отежнуваат условите кои доведуваат до рак на црн дроб и спречуваат појава на канцерогени ДНК комплекси.

Малините поседуваат единствени антимикробни својства – спречуваат раст на бактерии и габички во телото, па на тој начин придонесуваат кон општа здравтвена состојба, јакнење на имунитетот и отпорност на организмот од дејството на микроорганизмите.

Го штитат телото од тру-ење со тешки метали и други отро-ви, а многу се делотворни и кај анемиите. Во традиционалната медицина малините се користат свежи, во вид на сок, сируп за спуштање на температура, за испирање на грло, за поттикнување на потење, за излачување на жолчен сок, за исфрлање на песок, за намалување на мокрачна киселина, за јакнење на срцето и имунитетот..

За чиста кожа

Секој ден јадете по една порција свежи малини. Тоа ќе ја прочисти кожата и на косата ќе и го врати сјајот. За испирање на грлото и смирување на инфекции се користи оцет добиен од малини. Освен плодови, во народната медицина се користат и листовите кои содржат танини, флавоноиди, витамин Ц и органски киселини.

Листовите имаат диуретично, лаксативно и адстригентно својство, па затоа се користат во билни мешавини за исфрлање на вишокот течности од организмот, за лекување на дијареа, за ублажување на воспителни состојби на дигестивниот систем.

Чај од малина за прочистување на кр-вта кај жени, против цревни воспаленија и други болести

Овој чај има слатко-горчлив вкус, одличен е против дијареа, цревни воспаленија, прочистување на кр-вта, за жени кога имаат бол-на мен-струација, за опуштање на мускулите. Извор е на витамини.

Потребни состојки: 5-8 листови од малина, 1 литар вода, по желба да се заслади со мед.

Постапка: Набраните млади листови ставете ги на хартија и оставете ги да се исушат. Најдобро на темно и суво место. Сувите листови се прелеваат со врела вода, се оставаат околу 20 минути.

Чајот доколку сакате засладете го со мед, но најдобро е да се пие незасладен. Може да го пијат и млади дечиња. Во случај на дијареа се ставаат 8 листови. Може да се варат само листови од капини или малини одвоено.

Чајот од лист од малина се користи кај настинки, кај кожни болести, кај болни мен-струации и кај тегоби во менопаузата. Овој чај е добар за подигање на имунитетот и за јакнење на срцето. Потребно е да се пијат неколку шолји чај дневно. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска