Home Рецепти БУРЕК САРМА ОД РЕРНА: Омиленото јадење свиткано како пита и прелиено со...

БУРЕК САРМА ОД РЕРНА: Омиленото јадење свиткано како пита и прелиено со сос од домати… прсти да излижеш!

Рецептот за бурек сарма печен во рерна со сос од домати пробајте го овој викенд. Полека се ближиме до сезоната на омиленото македонско јадење – сармата. Во сезона на слави, сармата е кралица на секоја трпеза.

Рецептот за овој специјалитет го знаеме напамет, но дали некогаш сте ја виткале сармата како бурек, сте ја залиле со сос и сте ја ставиле в рерна? Веројатно никогаш не сте помислиле на тоа, а вкусот е уникатен. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 главица зелка со средна големина, 300 г мелено месо, 1 чаша ориз, 1 главица кромид, 4-5 чешниња лук, 1 китка магдонос, 1 помала црвена пиперка, 1 домат, 1 лажица доматно пире, 1/2 чаша маслиново масло, 1 лажичка сол, 1 лажичка ким, 1 лажичка мелена пиперка

За сосот: 1 лажица путер, 1 лажица доматно пире, 2 чаши вода, прстофат сол или по вкус

ПОСТАПКА: Отстранете го тврдиот среден дел од главицата на зелката и ставете ја во тенџере со врела вода. Свртете ја и на другата страна, па варете уште 3-4 минути и потоа одвојте ги листовите.

Во меѓувреме, исечкајте ги кромидот, лукот, магдоносот, доматот и пиперката, а потоа додајте ги сите заедно во месото. Додајте измиен ориз, црвен пипер во прав или буковец, ким, доматно пире, сол, маслиново масло, па месото и зачините убаво измешајте ги.

Отстранете го централниот цврст дел и пресечете го секој лист на половина (ако се помали листовите, надврзувајте ги за да добиете долгнавеста „кора“). На секоја половина од листот ставете фил по должина и свиткајте во ролничка.

Редете во намастена тепсија почнувајќи од крајот, па надоврзувајќи се кон средината. Во растопениот путер додајте го доматното пире, посолете по вкус и на крај вода. Варете додека да се соединат состојките, па прелијте ја сармата.

Покријте го плехот со влажна хартија за печење (парчето хартија стуткајте го со раце и натопете го со вода за да омекне, па повторно раширете го) и печете на 190°C околу 40 минути.

Верзијата на Радолина за „ПИТА-САРМА“ (Сарма која по изгледот потсетува на пита) – ПОСНО – можете да ја погледнете ОВДЕ.