Ова се навистина совршени мафини со комбинација од чоколадо и вишни – ги правам на секои 4 дена, предобри се!
Потребни состојки:
2 јајца
200 мл јогурт
160 мл масло
1 чаша (од 200 мл) шеќер
2 чаши (од 200 мл) брашно
2 ванилин шеќер
1 прашок од печиво
100 г црно чоколадо
300 г вишни
Постапка:
Изматете ги јајцата со шеќерот и ванилин шеќерот додека да се растопи, па додадете јогурт и масло.
Брашното измешајте го со прашок за печиво, па соединете го со изматената смеса.
Чоколадото исечкајте го на коцкички, па додадете ги во смесата и промешајте со лажица.
Додадете 2/3 вишни претходно исцедени од сокот и наросени со лажица шеќер.
Смесата ставајте ја во калапи по желба: ако се силиконски нема потреба да ги намастувате, а другите намастете ги со путер или ставајте хартиени корпички.
Врз секој мафин боцнете по неколку вишни. Печете ги 20-тина минути на 200 степени.
Послужете по желба, со растопено млечно чоколадо со лешник, или некој друг овошен прелив.
Coolinarika.com