Постојано барам нови рецепти кога станува збор за компири бидејќи веќе ми здодеа сите наши верзии. Верувам дека исто ви се случува и на вас особено ние кои постојано сме во кујна, а домашните најмногу сакаат компир како прилог.
Нешто ново во однос на прилозите со компир што може да се подготви на најразлични начини. Во следните два рецепти може да видите како јас го подготвувам компирот, а по вкус може да додадете фета сирење, шунка или нешто слично, тоа може да биде убава вечера со шолја јогурт, на пример.
Овој пат во верзија на јадења без месо. Го сервирав со динстано пилешко на кромид и печени пиперки во кисела павлака. Со оглед на тоа што и двете јадења се доста сочни, овој прилог одлично им оди. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 4 поголеми компири, 100 мл масло, 2 лажици меко брашно, 250 мл млеко, 300 мл вода, 100 – 150 г било кое тврдо сирење/кашкавал, сол, црн пипер, куркума, магдонос.
ПОСТАПКА: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки листови. Загрејте го маслото на средна топлина, додајте го брашното и пржете околу 5 минути, внимавајќи да не изгори. Потоа истурете го млекото и водата и измешајте.
Додајте ги зачините, покрај горенаведените додадов и малку ѓумбир во прав. Ги додавате зачините што ги сакате и мешајте додека малку да згусне. Потоа додајте го ренданото сирење и промешајте сè за да се растопи.
Вклучете ја рерната на 200 степени. Подмачкајте огноотпорен или керамички сад. Додајте го сосот во компирите, измешајте и истурете сè во тавата во која ќе се печат.Израмнете, ставете ја фолијата и потоа ставете ја во рерната.
По еден час извадете ја фолијата и печете уште 45 минути. Проверете со нож или нишало дали компирите се меки, па најдобро ќе одредите дали треба да се печат уште малку. Послужете топло.
(втор рецепт) ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 700 – 800 г компири (може и повеќе, но ќе треба да додадете уште едно јајце и малку млеко), 3 цели јајца, 100 мл млеко, 1 лажица меко брашно, 100 г било кое тврдо сирење или, по желба, кашкавал (гауда, чедар, моцарела), сол и црн пипер по вкус (ќе објаснам како ставам), малку масло за подмачкување на тавата.
ПОСТАПКА: Компирот добро измијте го под млаз ладна вода и ставете да се готви додека да омекне. Компирите не треба да ги преварите, доволно е да се варат колку да бидат зготвени, па дури и да бидат малку потврди.
Вклучете ја рерната на 200 степени да се загрее. Намастете еден сад, по можност керамички или огноотпорен и изрендајте ги компирите. Половина мерка компир треба да биде еден ред. Посолете со прстофат сол. Над ренданиот, додајте го останатиот компир и рамномерно распоредете. Посолете повторно.
Јајцата се матат со жица со половина лажичка сол со малку црн пипер. Додајте брашно и повторно изматете убаво. На крај се додава млекото, се меша, се прелива преку целиот компир. Не ви кажав дека ви треба помал сад за оваа количина, околу 25 x 18 (20) см.
Кога ќе истурите малку со лажица, намачкајте, не цедете за да не се матат компирите, само лесно се тркалајте со лажица за се да биде во сосот. Изрендајте го сирењето и ставете во рерна на печење. Печете додека да порумени за да ви одговара.
Не грижете се, не може да излезе непечено, само може да биде помалку печено или повеќе, во зависност од тоа како ви се допаѓа. / domaсireсepti.net