Home Десерти БРЗ КОЛАЧ СО МАК…Готов додека сварите кафе…Мек како сунѓер, со кремаст слој...

БРЗ КОЛАЧ СО МАК…Готов додека сварите кафе…Мек како сунѓер, со кремаст слој одозгора, се топи во уста…

<

БРЗ КОЛАЧ СО МАК…Готов додека сварите кафе…Мек како сунѓер, со кремаст слој одозгора, се топи во уста…Можете да го подготвите со млеко или со јогурт. Еве што ви е потребно:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (Се мери со чаша од 200 мл):

2 чаши млеко
2 чаши шеќер
3 чаши брашно
1 чаша масло
12 г прашок за печиво
200 г мак (семе од афион)

За крем:

1 литар млеко
1 чаша шеќер
2 чаши гриз
2 кесички ванилин шеќер
50 г путер
1/2 чаша мед

Постапката опишана во детали прочитајте ја ОВДЕ:

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (Се мери со чаша од 200 мл):

2 чаши јогурт,
120 мл масло,
2 чаши брашно
1 чаша гриз,
1 чаша шеќер,
1 чаша семе од афион,
13 г прашок за печиво
10 грама ванилин шеќер

Ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете околу 30 минути.
Печената кора залијте ја со 1 чаша ладно млеко во кое сте раствориле 1 кесичка ванилин шеќер.

За крем:

1 литар млеко
1 чаша брашно
1/2 чаша скроб/нишесте/густин
1 чаша шеќер
1 кесичка ванилин шеќер

Сварете на тивок оган со непрекинато мешање додека смесата да згусне.
Додајте 45 г шлаг во прав и изматете со миксер. Кремот распоредете го врз оладениот бисквит и одозгора посипете кокос.

Оладете пред послужување. Постапката погледнете ја ОВДЕ: