БРЗ КОЛАЧ СО МАК…Готов додека сварите кафе…Мек како сунѓер, со кремаст слој одозгора, се топи во уста…Можете да го подготвите со млеко или со јогурт. Еве што ви е потребно:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (Се мери со чаша од 200 мл):

2 чаши млеко
2 чаши шеќер
3 чаши брашно
1 чаша масло
12 г прашок за печиво
200 г мак (семе од афион)

За крем:

1 литар млеко
1 чаша шеќер
2 чаши гриз
2 кесички ванилин шеќер
50 г путер
1/2 чаша мед

Постапката опишана во детали прочитајте ја ОВДЕ:

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (Се мери со чаша од 200 мл):

2 чаши јогурт,
120 мл масло,
2 чаши брашно
1 чаша гриз,
1 чаша шеќер,
1 чаша семе од афион,
13 г прашок за печиво
10 грама ванилин шеќер

Ставете ја во загреана рерна на 180 степени и печете околу 30 минути.
Печената кора залијте ја со 1 чаша ладно млеко во кое сте раствориле 1 кесичка ванилин шеќер.

За крем:

1 литар млеко
1 чаша брашно
1/2 чаша скроб/нишесте/густин
1 чаша шеќер
1 кесичка ванилин шеќер

Сварете на тивок оган со непрекинато мешање додека смесата да згусне.
Додајте 45 г шлаг во прав и изматете со миксер. Кремот распоредете го врз оладениот бисквит и одозгора посипете кокос.

Оладете пред послужување. Постапката погледнете ја ОВДЕ: