Божиќен колач со суво овошје, бадеми, ореви или лешници „ШТОЛЕН“…Мек како памук и мирзлив како Божиќ…

Фото и рецепт на Славица Распоповиќ – Божиќен германски колач – Stollen.

Штолен е германски традиционаленен божиќен колач, кој направи инвазија во целиот свет, па дури некои британски медиуми загрижено изјавија:

“Германците ни го украдоа Божиќ”, бидејќи нивниот традиционален колач полека го заменија со германскиот. Шега на страна, несомнено е зошто и рецептот за овој колач сите ги освои: прекрасен е и со мирис и вкус, а има и долг рок на траење.

Потребни состојки:

300 г суво овошје (користев суво грозје, брусница, помело и папаја),
100 мл рум или некој домашен ликер,
400-500 г брашно,
1/3 коцка свеж квасец или 1 кесичка сув,
50 г шеќер,
200 мл млеко,
1 ванилин шеќер,
малку сол,
2 лажици зачин за медењаци (овојпат измешав ѓумбир во прав и цимет),
2 јајца,
175 г омекнат путер,
100 г мелен бадем или ореви, лешници,
околу 50 г путер за премачкување на колачот кога ќе биде готов,
шеќер во прав за наросување

Постапката опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

Божиќен германски колач со суво овошје, бадеми, ореви или лешници – Штолен – мек како памук и мирзлив како Божиќ