БОЖИЌНА ТОРТА СО СУВО ОВОШЈЕ
Торта што може да трае до 3 недели, колку подолго стои – толку подобро!
Можете да ја подготвите многу порано пред празниците, ако можете да се воздржите и да не ја изедете 🙂 Овој колач освојува и со вкус и мирис, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 800 г суво овошје (суво грозје, брусница
– 250 мл сок од портокал
– 2 лажици рум
– 4 јајца
– 200 г путер или маргарин
– зачини (цимет, кардамон, каранфилче)
– 180 г шеќер
– 2 лажици мед
– 1 лажица џем
– 220 г брашно
– 100 г сечкани бадеми
– НМД

ПОСТАПКА:
Потопете го сувото овошје (освен бадемите) во сок од портокал и рум и оставете да отстои преку ноќ.
Следниот ден, изматете го путерот заедно со шеќерот додека стане кремаст, додајте ги јајцата, зачините, медот, џемот и
брашното едно по едно.
Додајте го натопеното суво овошје и бадеми во смесата со јајца и нежно измешајте.
Обложете калап за торта со дијаметар од 24-26 см со хартија за печење и протресете ја смесата и израмнете ја.
Печете 3 часа во загреана рерна на 150 степени.
Кога ќе се олади, оставете го колачот во калапот и ако не го консумирате претходно тогаш може да трае до 2-3 недели.
Повремено премачкјате го со сок од портокал и рум за да ја задржи свежината. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












