Home Останато Корисно Ако видите нешто како бела пена на површината од теглата со медот,...

Ако видите нешто како бела пена на површината од теглата со медот, еве што значи тоа…

Ако видите нешто како бела пена на површината од теглата со медот, еве што значи тоа…

Можеби сте ја забележале и сте се запрашале што значи белата пена на површината на медот што сте го купиле од пчелари или посредници? Дали тоа е знак за лош квалитет, некаков додаток или е нешто друго?

Белата пена или „мраз“ што се формира на медот всушност е природна гликоза, односно заробен воздух. Може да се формира побрзо или побавно во зависност од содржината на природната гликоза и фруктоза.

Белата пена покажува дека медот е сиров и не е термички обработен пред да се пакува во тегли.

Оваа бела пена се формира природно и содржи многу природен полен кој е многу корисен за здравјето. Оваа медена пена има и посебен вкус – наликува на смесата за бонбони, но многу повкусна и покорисна.

Пената се создава за време на процесот на центрифугирање, а освен воздушни меури може да содржи незначинителна количина од минијатурни честички восок, прашина и слично, кои успеале да го поминат процесот на филтрирање..

Во индустриското производство тоа се одбегнува, бидејќи се излева во големи седименти, каде во текот на неколку дена пената и сите други честички испливуваат на површината, а потоа медот се истура од чешма која се наоѓа при дното.