Ако сте растеле со баба, го знаете името на овој колач…Некогаш беше омилен, а денес ретко кој го прави…
„Дамен каприц“ е бабин колач кој порано многу често се правел за секаква свечена пригода, но и за секој ден.
Се смета дека има унгарско потекло, а на нашите простори станал популарен под различни имиња, а секое од нив е поврзано со жената и нејзиниот карактер…Еве што е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За кората:
-4 жолчки
-4 лажици шеќер
-80 г (половина шолја) маст/омекнат путер/масло
-100 мл (половина шолја) млеко
-200 грама брашно
-1 полна лажичка прашок за печиво
-1 полна лажичка рендана кора од лимон
За шам:
-4 белки
-1 лажица сок од лимон
-8 лажици шеќер
И уште:
-400 г џем од кајсии
-80 г мелени ореви
ПОСТАПКА: