Home Десерти Ако сакате брзи, лесни и кремасти колачи кои се топат во уста,...

Ако сакате брзи, лесни и кремасти колачи кои се топат во уста, запишете си го овој рецепт…Секогаш успева од првпат…

Овој чоколаден колач со кекс и кремаста текстура е совршен избор за секоја прилика – од свечени моменти до едноставни семејни уживања.

Тајната на неговиот неодолив вкус лежи во совршената рамнотежа меѓу мекото тесто, богатата чоколадна крема и крцкавите мелени кекси.

Подгответе го овој едноставен, но импресивен десерт и воодушевете ги сите со неговиот вкус, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За тестото:
– 2 јајца
– 150 г шеќер
– 100 мл млеко
– 100 мл масло
– 200 г брашно
– 13 г прашок за печиво

За кремот:
– 200 г шеќер
– 2 кесички чоколаден пудинг (од по 40 г)
– 1 литар млеко
– 100 г мелени кекси
– НМД

Дополнително:
– Мелени кекси за посипување
– Путер за подмачкување на калапот
– Длабок калап со димензии 26×22 см

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на тестото:

Во длабок сад, со жица за матење, измешајте ги јајцата и шеќерот додека смесата стане пенаста и хомогена. Додајте го млекото и маслото, па продолжете со мешање.

Постепено додавајте го брашното помешано со прашокот за печиво и мешајте додека добиете мазна смеса без грутчиња.

2. Печење на тестото:

Загрејте ја рерната на 180 °C. Калапот намачкајте го со путер. Истурете ја подготвената смеса во калапот и рамномерно распоредете ја.

Печете 15–20 минути или додека тестото добие златнокафеава боја. Проверете со чепкалка дали е печено – ако излезе сува, тестото е готово. Оставете го да се излади.

3. Подготовка на кремот:

Во тенџере, измешајте го шеќерот, чоколадниот пудинг и млекото. Гответе на средна температура, постојано мешајќи, додека смесата се згусне.

Кога пудингот малку ќе се излади, додајте ги мелените кекси и мешајте додека се изедначи.

4. Составување на колачот:

Врз изладеното тесто рамномерно распоредете ја чоколадната крема. Измазнете ја површината со шпатула.

Одозгора посипете мелени кекси за дополнителна крцкавост и декоративен изглед.

5. Сервирање:
Оставете го колачот да се излади целосно во фрижидер пред сервирање. Послужете го исечен на парчиња и уживајте во неговиот богат вкус!

Совет: За уште поинтензивен вкус, можете да додадете малку рендана чоколада или сечкани лешници врз кремата пред посипувањето со кекси.

Овој колач е брз, лесен и сигурно ќе стане омилен во вашиот дом! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: