Home Рецепти АКО ИМАТЕ ШИШЕ НАПРАВЕТЕ ГО ОВОЈ КУГЛОФ БЕЗ ПЕЧЕЊЕ, се готви на...

АКО ИМАТЕ ШИШЕ НАПРАВЕТЕ ГО ОВОЈ КУГЛОФ БЕЗ ПЕЧЕЊЕ, се готви на рингла

АКО ИМАТЕ ШИШЕ НАПРАВЕТЕ ГО ОВОЈ КУГЛОФ БЕЗ ПЕЧЕЊЕ, се готви на рингла. Вкусен колач кој ќе ви предизвика нос-талгија и ќе ве врати во детството – зебра куглоф, нема кој не го знае, но овој начин на подготовка сигурно не ви е познат.




Потребни состојки: 3 јајца, 250 г шеќер, 200 мл млеко, 100 мл растопен путер/масло, 300 г брашно, 10 г прашок за печиво или 1 кесичка, 2 лажички какао, 2 кесички ванилин шеќер и шеќер во прав за наросување.




Постапка: Во еден сад додајте ги јајцата заедно со шеќерот и измешајте со маталка. Кога ќе ги изматите јајцата, ќе се формираат грутки заедно со шеќерот, тогаш додајте го млекото и маслото и добро измешајте сè во еднолична смеса.




На крајот се додава брашното заедно со прашокот за печиво и се се меша до соединување. Смесата треба да има конзистентност слична на палачинки. Смесата се дели на два еднакви делови.




Во едната половина се додаваат двете кесички ванилин шеќер и се соединуваат. Во другата половина, која ќе биде чоколадна се додава какаото и исто се соединува. Тенџерето за подготовка малку намастете го на дното и по страните, а потоа наросете со брашно и подеднакво распоредете го низ целото тенџере.




На средина ставете ја соодветната огноотпорна чаша, а врз неа ставете половина пластично шише со задниот дел одозгора, како што е прикажано на фотографијата подолу. Со помош на ова пластично шише ќе се формираат прекрасните шари, како цвет. Подоцна, кога ќе се излее целотото тесто, пластичното шише-модла се вади.




Започнете да излевате по 1 лажица од светлата смеса, па потоа една лажица со темната и така додека да ги потрошите смесите. Наместо да користите виљушка и вие да правите шари, шишето ќе направи прекрасен распоред на двете смеси и одвнатре и однадвор ќе биде многу декоративен. Кога ќе ги потрошите смесите, тргнете го шишето и поклопете го тенџерето со соодветен капак.




Гответе на ниска кон средна температура, 45-50 минути. Потоа, извадете го куглофот од калап и наросоте го обилно со шеќерот во прав. Има прекрасен декоративен излед, преубав мирис и неверојатен вкус! Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ. СОВЕТ: Доколку немате соодветно тенџере, тогаш колачот најдобро би било да го печете во калап за куглоф, во рерна. Подолу можете да прочитате еден едноставен рецепт:




Коментар на Галина: ,,Многу убаво, за ова е потребна вештина !!! Добро сторено! Ви благодариме за интересниот рецепт! Ви посакуваме многу здравје, среќа и просперитет.

II РЕЦЕПТ – Нутела МРАМОРЕН КУГЛОФ – едноставен и брз. Ова не е обичен мраморен куглоф, туку куглоф со нутела. Децата го обожаваат. Потребни состојки: 250 г путер или маргарин, 250 г шеќер, 5 јајца, 500 г брашно, 1 ¼ лажичка прашок за печиво, 250 мл млеко, 200 г нутела, 1 лажица рум.




Постапка: Пенасто изматете го путерот со шеќерот. Додавајте едно по едно јајце и понатаму матејќи со миксерот. Измешајте го брашното со прашокот за печиво. Наизменично додавајте млеко и брашно во смесата со јајца. Изматената смеса поделете ја на два дела.




Во едниот додаjте рум, а во другиот Нутела. Смесата излејте ја во намастен и набрашнет калап за куглоф, и тоа прво жолтиот дел, па потоа темниот. Со виљушка малку измешајте ги смесите за да се добие мраморен ефект. Ставете да се пече на 180-200 степени околу еден час или прилагодете според вашата рерна.

Колачот може да се пече и во обичен четвороаголен плех, а одозгора може да се прелие со чоколадна глазура. Напомена: Наместо млеко може да се стави јогурт, наместо прашок за печиво може да се стави сода бикарбона, а Нутела по вкус, може и само 4 супени лажици. По желба може да додадете и 100 г лешници. /Сoolinarika.com