Home ТЕСТО Ако имате оцет, направете ги овие превкусни мекици

Ако имате оцет, направете ги овие превкусни мекици

ПИШИИ (мекици) – ТРАДИЦИОНАЛЕН РЕЦЕПТ ОД МОЈАТА БАБА

Пишиите се едноставно, а сепак неодоливо јадење што носи топлина и спомени од детството.

Овој рецепт, пренесен од мојата баба, комбинира лесна подготовка со неверојатен вкус – крцкаво однадвор, меко и воздушесто одвнатре.

Совршени за појадок, ужина или семејно собирање, овие пишии ќе го воодушеват секој што ќе ги проба, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 400 мл топла вода
– 10 г сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажица оцет
– 2 лажици јогурт
– 1 јајце
– 1 лажичка сол
– 550 г брашно
– 400 мл растително масло (за пржење)
– НМД

Постапка:

1. Во длабок сад измешајте 400 мл топла вода, 10 г сув квасец и 1 лажичка шеќер. Оставете ја смесата да отстои 3 минути за да се активира квасецот.

2. Додајте 1 лажица оцет, 2 лажици јогурт и 1 јајце. Измешајте добро додека смесата стане хомогена.

3. Постепено додавајте го брашното (550 г вкупно), мешајќи со лажица или рака. Кога тестото ќе почне да се формира, додајте 1 лажичка сол.

4. Месете додека да добиете меко тесто со леплива текстура. Покријте го садот со чиста крпа и оставете го тестото да ферментира 1 час на топло место.

5. По 1 час, намачкајте ги рацете со малку масло и нежно соберете го тестото. Префрлете го на намаслена работна површина. Нежно развлечете го во дебела кора.

6. Поделете го тестото на еднакви делови и оформете топчиња. За полесно обликување, користете чаша намачкана со масло за да го исечете тестото.

7. Оставете ги оформените топчиња да отстојат 10 минути покриени со кеса. Потоа, секое сплескувајте го со рацете и во средината направете му дупче со прстите.

8. Загрејте 400 мл растително масло во длабока тава на температура малку под висока. Пржете ги пишиите, внимавајќи да не го прегреете маслото.

Кога едната страна ќе се испржи до златно-кафеава боја, превртете на другата страна.

9. Повторете ја постапката за сите пишии, пржејќи ги рамномерно.

10. Послужете ги топли, крцкави однадвор и меки одвнатре, како вистински облачиња.

Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: