Home ТЕСТО АЧМИ…Турски ѓевречиња, превкусни, памук меки се топат во уста, за мерак направени…

АЧМИ…Турски ѓевречиња, превкусни, памук меки се топат во уста, за мерак направени…

АЧМИ…Турски ѓевречиња, превкусни, памук меки се топат во уста, за мерак направени…

Да ги пробаме популарните Ачми или турски ѓевречиња, кои се многу популарни на социјалните мрежи и сите ги приготвуваат.

Има повеќе верзии од овој рецепт, а ѓевречињата можете да ги полните со сирење, маслинки или да се остават празни. Секако се превкусни.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 чаша (200 мл) млако млеко,
1 чаша млака вода,
½ чаша масло,
1 коцка свеж квасец (40 г),
1 лажичка сол,
2 лажички шеќер,
2 белки (жолчките за мачкање),
брашно околу 800 г (може 700 г бело и 100 г пченкарно) и
150 г путер за премачкување +-

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: