„Оваа „тајна“ ја знаат само искусните домаќинки, ама денес се чини дека е заборавена“, вели еден фурнаџија. Порано беше сосем нормално да се јаде вчерашен леб, малку потсушен со крцкава и тврда кора, но денес се чини дека никој не сака да јаде леб и печива стари ниту неколку часови.
![]()
![]()
![]()
![]()
Пред да купат леб или печива сите прашуваат дали се денешни и кога биле испечени. Кога го прашуваат пекарот дали печивото е свежо, всушност мислат на тоа, дали е тукушто излезено од рерната.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во продавниците свежината се проверува со „допирање“ или притискање на печивата, па така во секоја продавница ќе видите таканаречени „професионални пипала“, а најчесто постарите луѓе кои со оваа техника проверуваат десетици лебови пред да ги купат.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако по притискањето тестото брзо се врати во првобитната состојба – свежо е. Ако остане „сплескано“, подобро заобиколете го. Ако го правите лебот дома, сигурно сте забележале дека тој обично побрзо „старее“ и станува сув и ронлив за разлика од оној од пекарницата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Која е тајната? Каква состојка додаваат пекарите, па тестото останува свежо и меко како памук долго време? Во голем број пекарници се користат разни адитиви, но во некои други сè уште се подготвува тесто на традиционален начин.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тие користат една неочекувана состојка која речиси сите ја имаме дома, а тоа го знаат само професионалците. „Можете да го продолжите рокот на траење на пекарските производи, лебот, мафините и колачите со додавање на лажица мед во тестото.




Благодарение на оваа тајна состојка, мафините, лепчињата и лебот остануваат долго време свежи и не се распаѓаат“, објаснува професионалниот готвач од „Haggis Pub & Kitchen“. А, за да порасне убаво тестото и да биде еластично користат една друга состојка.
![]()
![]()
![]()
![]()
Искусните готвачи познаваат неколку мали тајни од кујната, но многу важни, а кои ги користат секогаш кога замесуваат тесто, и на тој начин го заштитуваат од ненадејно сплеcнување или да не стаса и да не порасне убаво.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ова се нивните совети, односно поуки треба да направите или да ставите, за вашите теста да бидат исти како од најдобрите ресторани:
Пред воопшто да започнете со месење на тестото, треба да ги подготвите сите состојки, па дури и садот во кој ќе месете, кој патем треба да биде беспрекорно чист и сув. Извадете го путерот да омекне на собна температура, а истото важи и за јајцата. Не ги користете јајцата директно од фрижидер, особено не кога приготвувате тесто.
![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку тестото го подготвувате со квасец, истиот бара шеќер и топлина за да може да се активира. Секогаш замесувајте го со млако млеко или млака вода, а газирана вода доаѓа во предвид летно време или на собна температура. Истото важи и за јогуртот.
![]()
![]()
![]()
![]()
И за крај златниот совет на искусните готвачи гласи: Во секое тесто ставајте по една лажица јаболкова киселина или каков било овошен оцет. Здраво е, тестото подобро нараснува, а покрај сè, тоа ќе добие одличен вкус.




































