ЗЛАТНИ ШПАНСКИ ЌОФТИЊА…Едноставни состојки, а неодолив вкус..брз и лесен рецепт…
Овие златни шпански ќофтиња, познати како Пататас Уекас, се вистинско уживање од едноставни состојки што ќе ве воодушеват со својата крцкавост и неверојатен вкус.
Совршени за ужина или како предјадење, овој рецепт е лесен, брз и неодолив, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За ќофтињата:
– 3 средно големи кромпири
– 1 ловоров лист
– 1 јајце
– ½ шолја (120 мл) млеко
– 1 чешне лук, ситно рендано
– 1 лажичка прашок за печиво
– 1 шолја (120 г) брашно
– 2 лажици ситно сечкан свеж магдонос
– сол и црн пипер по вкус
– НМД
За зачинетиот ајоли сос:
– ½ шолја (120 г) мајонез
– 1 чешне лук, ситно рендано
– ½ лажичка лута димена пиперка во прав
– 1 лажичка сок од лимон
– 1 лажица екстра девствено маслиново масло
– сол и црн пипер по вкус
Постапка:
Излупете ги кромпирите и исечете ги на мали коцки од околу 1,25 см. Ставете ги во тенџере, прелијте ги со вода колку да бидат покриени, додајте го ловоровиот лист и посолете.
Варете на висока температура 15-20 минути додека да омекнат (проверете со чепкалка). Потоа, исцедете ги, извадете го ловоровиот лист и исплакнете ги со ладна вода.
Во голем сад ставете ги сварените кромпири и изгмечете ги со виљушка или преса за пире додека да добиете мазна смеса.
Додајте го јајцето, млекото, ренданиот лук, прашокот за печиво, брашното, магдоносот, сол и пипер. Мешајте додека да добиете густо, но не премногу цврсто тесто.
(Доколку е премногу густо, додајте малку млеко; ако е ретко, додајте малку брашно.)
Загрејте масло во длабока тава на средна температура. Со две лажици земајте од смесата (големина приближно колку топче за голф) и внимателно ставајте во врелото масло.
Пржете ги во серии, внимавајќи да не ја преполните тавата, околу 5 минути од страна, додека да станат златно-кафеави. Извадете ги на хартија за да се исцеди вишокот масло.
Во сад измешајте го мајонезот, ренданиот лук, димен црвен пипер, сокот од лимон и маслиновото масло. Зачинете со сол и пипер и добро промешајте.
Послужување: префрлете го ајоли сосот на чинија за послужување, наредете ги топлите ќофтиња околу него и посипете со малку свеж магдонос.
Уживајте додека се топли и крцкави!
Овие ќофтиња се толку вкусни што ќе сакате да ги правите повторно и повторно – уживајте во шпанскиот шарм на секој залак! Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: