Home закуска Златни фета стапчиња…Вкусни, брзи и здрави, без квасец…

Златни фета стапчиња…Вкусни, брзи и здрави, без квасец…

Златни фета стапчиња…Вкусни, брзи и здрави, без квасец…

„Овие фета стапчиња се вистинска магија! Ги пробавме на Златибор, и децата не престанаа да ги бараат!“ – вели една воодушевена мајка од викенд-излет.

„Како нутриционист, домашните грицки ги препорачувам за секое семејство – едноставни, вкусни и многу поздрави од купечките кои се полни со адитиви“, додава Марија, нутриционист со долгогодишно искуство.

Овие домашни фета стапчиња не само што се лесни за подготовка, туку се и нутритивно богати – фета сирењето или урда (по избор) носат протеини и калциум, додека путерот или маста додаваат здрави масти за енергија.

За разлика од купечките грицки, кои често содржат вештачки вкусови и транс-масти, овие стапчиња се природна и чиста ужина, совршена за секој ден, пишува НМД.

Потребни состојки:

– 500 г брашно (по можност интегрално или тип 500 за лесно тесто)
– 1 прашок за печиво
– 2 јајца (средна големина)
– 400 г фета сирење или урда (по ваш вкус)
– 250 г путер (или свинска маст за автентичен вкус, на собна температура)

За премачкување и посипување:
– 1 јајце
– Малку сусам (или ким, по желба)
– НМД

Постапка:

Во длабок сад измешајте го брашното, прашокот за печиво, јајцата, фета сирењето (или урда) и путерот. Месете додека да добиете компактно, меко тесто. Путерот на собна температура ќе помогне состојките лесно да се соединат.

Тестото обликувајте го во топка, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 30 минути. Ова ќе го стегне путерот и ќе го олесни сечењето.

Развлечете го тестото на набрашнета површина до дебелина од околу 1 см. Исечете го на долги стапчиња или користете калап за интересни форми.

Разматете едно јајце и со четка премачкајте ги стапчињата. Потоа посипете ги со сусам за дополнителен вкус и крцкавост.

Загрејте ја рерната на 200°C. Ставете ги стапчињата на плех обложен со хартија за печење и печете ги додека да добијат златно-жолта боја (околу 15-20 минути, во зависност од рерната).

Оставете ги малку да се изладат и уживајте во нивниот топол и неодолив вкус! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ: