Златен сјај на велигденската трпеза…Направете ЗЛАТНИ ЈАЈЦА со лушпи од кромид
Велигденската традиција во многу домови започнува со бојадисување на црвени јајца, симбол на животот, радоста и воскресението.
Но, покрај традиционалните црвени јајца, домаќинките сè почесто ја покажуваат својата креативност, па трпезите блескаат во разни бои и нијанси – од пастелни тонови до смели комбинации.
Еден од највпечатливите начини да ја збогатите вашата велигденска трпеза е со златни јајца, обоени на природен начин со лушпи од кромид и малку прехранбена боја, пишува НМД.
Овој едноставен, но ефектен метод ќе донесе магија на вашиот празник, а вашите гости сигурно ќе бидат воодушевени од златниот сјај на овие уникатни јајца.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– Лушпи од 8-10 главици кромид (по можност надворешните суви лушпи, кои даваат поинтензивна боја)
– 1 литар вода
– 1 супена лажица сол
– 6-8 јајца (бели или кафеави, по ваш избор)
– Течни прехранбени бои (жолта и црвена, за златен ефект)
– Неколку капки масло (за сјај, опционално)
– НМД
Корисни алатки:
Гел прехрамбени бои, цена ОВДЕ. Златна боја, цена ОВДЕ. Декоративен велигденски венец, цена ОВДЕ. Велигденско зајче-декорација, цена ОВДЕ. Разни ситни велигденски декорации, цена ОВДЕ. Декоративни налепки за велигденски јајца, цена ОВДЕ. Декоративни шарени јајца, цена ОВДЕ. Декоративни пластични јајца, цена ОВДЕ.
ПОСТАПКА:
1. Соберете ги лушпите од кромид: За да добиете богат и интензивен тон, користете лушпи од повеќе главици кромид. Надворешните, суви лушпи се најдобри за оваа намена, бидејќи содржат најмногу природни пигменти.
2. Направете чај од лушпи: Ставете ги лушпите во длабока шерпичка и прелијте ги со 1 литар вода. Оставете ги да вријат на средна температура околу 30-40 минути.
За тоа време, водата ќе добие длабока кафеаво-црвеникава боја, налик на силен чај. Оваа течност ќе биде основата за бојадисување на јајцата.
3. Додајте сол: Кога течноста е готова, додајте една супена лажица сол. Солта помага бојата подобро да се прифати на лушпата од јајцето.
4. Ставете ги јајцата: Внимателно ставете ги јајцата во топлата течност, внимавајќи да не се искршат, пишува НМД.
Важно е јајцата да бидат на собна температура пред да ги ставите, за да не пукнат. Гответе ги на тивка температура уште 10-12 минути, осигурувајќи се дека се целосно потопени во течноста.
5. Извадете ги јајцата: Откако ќе се сварат, внимателно извадете ги јајцата со лажица и ставете ги на хартија за печење или кујнска крпа. Не ги ладите во ладна вода, бидејќи тоа може да ја намали интензивноста на бојата.
6. Додајте златен ефект: Додека јајцата се уште топли, подгответе мешавина од течни прехранбени бои – неколку капки жолта и една-две капки црвена боја.
Користете ги прстите или мека четка за да ја нанесете бојата на површината на јајцето. Втријте ја бојата нежно, додека не добиете саканата златна нијанса.
Доколку сакате посветол златен тон, додајте повеќе жолта боја, а за потопол и подлабок златен ефект, зголемете ја количината на црвена.
7. Повторете по потреба: За поинтензивен златен сјај, повторете го нанесувањето на бојата 2-3 пати, оставајќи јајцата да се исушат малку помеѓу слоевите.
8. Завршен сјај (опционално): Кога јајцата целосно ќе се исушат, можете да нанесете неколку капки масло (на пример, маслиново или обично масло за јадење) и нежно да ги истриете со мека крпа за да добијат дополнителен сјај.
Совети:
– Ако сакате природен пристап без прехранбени бои, можете да ги оставите јајцата подолго во течноста од лушпи (1-2 часа), па дури и да ги оставите да отстојат преку ноќ.
Ова ќе им даде длабока бронзена нијанса, која може да наликува на златна, пишува НМД.
– За поинтересен визуелен ефект, пред варењето завиткајте ги јајцата со конец или залепете мали листови од растенија (на пример, магдонос или детелина) за да создадете уникатни шари.
– Доколку немате течни бои, обидете се со златна боја во прав (прехранбена), разредена со неколку капки вода.
Алтернативи:
– Ако немате лушпи од кромид, можете да користите куркума за да добиете златна основа. Измешајте 2-3 лажици куркума во водата и варете ги јајцата на истиот начин.
– За поинаков ефект, заменете ги течните бои со златна сјајна прашина (прехранбена), која може да се нанесе со четка на суви јајца.
Овие златни јајца не само што ќе ја разубават вашата велигденска трпеза, туку и ќе донесат доза на креативност и топлина во празничната атмосфера.
Уживајте во процесот на создавање и во магијата на Велигден! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ:
https://youtu.be/yCBjXbAo-eQ