Home Рецепти Запечени пиперки во павлака, многу вкусно јадење

Запечени пиперки во павлака, многу вкусно јадење

Во последно време не сум јадела ништо што вака ме воодушевило. Многу ги сакам пиперките приготвени на било кој начин и секогаш трагам по некој нов рецепт.

Ова е комбинација од лук но без оцет и полнети похувани пиперки но без похување. Освежува, разблажува, а истовреме има богат вкус. За некој ова јадење можеби ќе биде салата, за некој прилог со месо, за некој можеби главно јадење.

Потребни состојки:

1 кг меснати бабури (може било какви)
1 лажица сол или по вкус
½ лажичка црн пипер или по вкус
100 мл масло
180 г (една мала чашка) кисела павлака
180 мл јогурт (исто мала чашка, а доколку користите поголемо пакување, сите мерки треба да бидат со чаша од 200 мл)
100 мл вода
1 лажица брашно
лук по вкус, може свеж или во прав

Постапка:

Вклучете ја рерната на 200 степени. Пиперките исчистете ги од дршките и пресечете ги на на половина, па на четвртинки или третинки, во зависност од големината на пиперките.

Тепсијата намастете ја и наредете ги пиперките, прво еден ред па полеваме со малку масло, сечкано лукче, посолуваме и запиперуваме, а потоа го редиме и вториот ред пиперки и повторно наросуваме малку масло.

Се става на печење во рерна околу еден час или во зависност од пиперката (ако е помесната потребно е околу еден час затоа што ќе испушти течност и потребно е време за да се запече, а за другите пиперки времето е пократко). Пиперката треба малку да е запечена, кога ќе ја боцнете со виљушка да биде мека, но не смее да се распаѓа.

Потоа изматете ја киселата павлака, јогуртот и брашното, додадете вода и повторно изматете. На крај додадете сол и црн пипер, може и магдонос, малку лукче, па прелијте рамномерно преку пиперките.

Пиперките во тепсијата треба да бидат густо наредени, па дури и едно парче врз друго, за кога ќе се прелие целата да биде во овој “сок”.

Вратете во рерна уште 30 минути или додека вие процените дека е доволно.