Оваа старинска пита е идеална за нашите мирисни сетила и густаторни папили. Превкусно за правење, ќе ве врати во детството кога нашите баби ги развлекуваа корите преку целата маса, а ние со воодушевеност гледавме како се подготвува питата. Во продолжение прочитајте 2 рецепти за оваа вкусна масленица:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 650 г брашно, 1,5 лажица сол, 450 мл вода. За прелив: 100 мл масло, 120 г путер. Со ова тесто може да правите разни пити и бурек со сирење, месо, компир, вишни, јаболки..
ПОСТАПКА: Сите наведени состојки за тестo се ставаат во сад со маталки за месење и се меша додека сè добие убаво мазно тесто. Ако немате миксер за тесто, измесете го со раце и потоа поделете го на 2 еднакви делови, топчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
Секое топче одделно развлечете го со оклагија во овална форма и намастете го со масло. Покријте со фолија и оставете тестото да одмори околу 1 час. Секоја кора одозгора ја премачкуваме со масло и малку ја развлекуваме со оклагија, а потоа тегнеме со раце.

![]()
![]()
![]()
![]()
Со раце се тегне преку целата маса, со голема претпазливост да не ви се скине. Потоа одозгора повторно се премачкува со многу масло. Со помош на чаршафот кој е одоздола се превиткува едната страна, па спротивната страна до половина на масата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Повторно се намастуваат корите, па истото се повторува и од другите две страни и така сè додека да формирате коцка која е идеална за тавата во која ќе ја печете. Оваа кора се остава на средина на масата и врз неа се развлекува и втората кора на истиот начин.

![]()
![]()
![]()
![]()
Важно е само при секое превиткување добро да ги намастувате корите, а на крајот се премачкуваат корите одделно со путер. Потоа една врз друга се преместуваат во намастена тава и се печат во претходно загреана рерна на 220 степени, 20 минути.




Погачата е лисната, одвнатре шуплива, но сепак сочна. Не е многу масна, идеална е за секој вид на оброк, а најубаво одговара да се јаде со јогурт. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

(втор рецепт) ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг брашно, 2 чаши млеко, 1 чаша јогурт, 1/2 прашок за печиво, 1 лажичка сол, 40 г квасец, масло.
ПОСТАПКА: Сите наведени состојки се ставаат во сад со маталки за месење и се меша додека се добие убаво мазно тесто. Ако немате миксер за тесто, измесете го со раце и потоа оставете го да кисне покриено со проѕирна фолија, на топло место околу половина час.
![]()
![]()
![]()
![]()
Тестото префрлете го на побрашнета работна површина и поделете го на приближно еднакви 8 делови. Од секои осмини направете топче (по 4 за секоја пита). Секое топче развлечете го во кора со величина на чинија.
![]()
![]()
![]()
![]()
Секоја кора одозгора ја премачкуваме со масло и малку ја тегнеме со раце, ја поклопуваме со следна кора и убаво ги спојуваме краевите. Не ја мастиме само последната, четвртата кора.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа со оглагија се развлекува колку може потенка кора, водејќи сметка да не се одвојат поврзаните краеви. Кората се премачкува со масло и се витка како ролат, а потоа како полжав. Се става во тавче обложено со хартија и се остава покриено да кисне 10-15 минути. Во меѓувреме на ист начин се приготвува и втората погача.
![]()
![]()
![]()
![]()
“Полжавот” со оклагија одозгора се развлекува во кора, се враќа во тепсијата и се премачкува со едно изматено јајце. Потоа со виљушка се боцка на повеќе места и се става на печење во загреана рерна на 180 степени околу 30-35 минути или додека да биде печена, во зависност од рерната.












