Младиот лук е зеленчук кој има специфичен вкус, многу е здрав и треба често да се јаде, бидејќи меѓудругото помага да го зачуваме здравјето на срцето и на целиот кардиоваскуларниот систем. Помага и за подобрување на видот, ги јакне коските, го регулира холестеролот и шеќерот во кpвта. Исто така, го подобрува и квалитетот на кожата, дава здрава и сјајна кожа.
![]()
![]()
![]()
![]()
Меѓутоа, младиот лук го нема преку целата година, освен ако не го одгледувате во домашни услови, под фолија. Исто така, пазарот е прелавен и со т.н.„кинески“ лук кој е доста покрупон од домашниот и многу полесно се лупи, но е со многу послаб квалитет и не е лековит.

![]()
![]()
![]()
![]()
Голем број луѓе се жалат на дигестивни пречки од овој лук и затоа одбегнуваат да го јадат. За разлика од овој „кинески“ лук, домашниот има неверојатно пријатен вкус и не прави тегоби на стомакот. Искусните градинари споделија со нас многу ефикасен и лесен начин, како можете сами да си одгледувате домашен, квалитетнен лук, кој секогаш ќе ви биде на дофат рака.
![]()
![]()
![]()
![]()

За домашно одгледување на млад лук секако ќе ви бидат потребни неколку главици стар лук и садови/чаши/тегли или соодветни контејнерчиња во кои ќе го „растете“ лукот овие 10 дена. За секоја главица лук потребен ви е еден ваков сад со капак.
![]()
![]()
![]()
![]()
Со помош на скалпел во секој капак треба да направите отвор со големина нешто помала од главицата лук, за да може да застане лукот, но не и да пропадне. Најдобро би било да ја обележите големината со молив пред да сечете.

![]()
![]()
![]()
![]()
Градинарите користат специјални чаши од стиропор, но може да се користат садови какви имате, а наместо капаци, би можеле да искористите алу-фолија или проѕирна-стреч фолија или нешто водоотпорно по сопствен изум. Садовите се полнат до врв со вода, бидејќи лукот треба да ја допира.





Следно што треба да направите е да ги средите главиците за полесно да изртат и од нив да порасне нова билка. Со остро ноже или скалпел внимателно засечете ги врвовите на секое чешне лук во главицата, а потоа сосем малку загребете го делот и околу местото каде некогаш бил коренот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Бидејќи местото на некогашниот корен е исушен кај стариот лук, за да „потера“ нови коренчиња треба малку да се загребе, околу еден милиметар странично (погледни видео најдолу на линкот).

![]()
![]()
![]()
![]()

Вака приготвените главици лук поставете ги во отворите од капаците и проверете дали ја допираат водата. Ставете ги на осветлено место, па за два дена ќе пуштат коренчиња. За 5 дена веќе ќе имаат и зелен дел, но и развиена коренеста мрежа. Променета ја водата.

![]()
![]()
![]()
![]()

После десет дена од секое чешне во главицата ќе биде никната нова билка, па главиците се спремни за расадување. Одделете ја секоја билка посебно и насадете ја соодветно растојание.

Одозгора наредете сува слама која ќе обезбеди влажност, но и ќе ја ѓубри земјата. Наводнувајте редовно по потреба и после 4 месеци ќе добиете полни главици лук. Деталите можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.












