Ова е многу стар рецепт, но многу добри и вкусни ситни колачи. Кој не ги правел, топло му ги препорачувам! Старински рецепт кој се пренесува од генерација на генерација помеѓу домакинќите и уште е многу популарен.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 г мелени биксвити, 200 г чоколадо (јас користам црно, а кој сака послатко, тогаш млечно), 6-8 рамни лажици шеќер во прав, 200 г путер
околу 100 г ореви, бадеми, лешници… што имате (јас сè измешав и сомелив), околу 2 лажици рум или по вкус.
![]()
![]()
![]()
![]()
И уште околу 50 г мелени јаткасти плодови за валкање на топчињата. ПОСТАПКА: Оревите (или лешниците, бадемите или микс) сомелете ги, а исто така и бисквитите. Чоколадото изрендајте го или растопете го на пареа. Путерот оставете го на собна температура или на топло за да омекне.

Потоа во него додајте шеќер во прав и со миксер или маталка убаво промешајте за да се изедначи. Кога ќе го изматите путерот и ќе стане кремаст, додајте ги сувите состојки и чоколадото, па убаво промешајте. Рум се додава само доколку вие сакате, тоа е по вкус.
![]()
![]()
![]()
![]()
Добиената смеса малку оставете ја во фрижидер (не мора, но помалку лепи), па потоа кинете парчиња и обликувајте топчиња со величина по ваша желба. Топчињата валкајте ги во мелени ореви, бисвити, чоколадни трошки… и оставете ги во фрижидер за да се стегнат убаво. Фото и рецепт: Иванка Цизмиќ.
![]()
![]()
![]()
![]()
II РЕЦЕПТ. Посни бомбици со јаболко, ореви и посни бисквити – брзи и превкусни! Вкусни и меки топчиња кои можете да ги приготвувате со различна големина. Овие бомбици се приготвуваат брзо и едноставно, а имаат феноменален вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()
Може да ги валкате во мелени ореви, лешници, кокос, рендано чоколадо, какао… и така да добиете различни, шарени бомбици на вашата трпеза. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 5-6 поголеми јаболка, 100-150 г шеќер или по потреба (во зависност од тоа колку се слатки јаболката, 100 г маргарин, 2 ванилин шеќер или 2 лажички екстракт од ванила, 200 г мелена плазма/посни бисквити, 200 г мелени ореви, лешници или бадеми.




ПОСТАПКА: Јаболката се мијат, се лупат и се рендаат, па се запржуваат со 100 грама шеќер, 2 ванилин шеќери и 100 г маргарин, колку да омекнат и малку да испари течноста. Кога ќе излади смесата со јаболка, се додаваат 200 г мелена плазма/посни бисквити и 200 г мелени ореви.
![]()
![]()
![]()
![]()
Се замесува убаво за да се добие изедначена смеса, па се остава малку во фрижидер да излади и да се стегне. Од смесата се формираат топчиња, со големина по ваша желба. Се валкаат во мелени ореви или какао.

![]()
![]()
![]()
![]()
III РЕЦЕПТ. Сега се многу популарни бомбиците кои се прават со банани бидејќи се некоја поздрава варијанта и не се става шеќер во нив. Може да ги направите по следниов рецепт:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 250 г мелени бисквити, 2 супени лажица нутела или некој друг лешников крем по ваш избор, 2 банани и кокос за валкање. По потреба можете да ги зголемувате или намалувате состојките, но од оваа количина излегуваат доволно топчиња.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Се прават многу едноставно. Се мешаат бисвкитите со нутела или некој друг крем, се додаваат бананите исечкани на тркалца и се соединуваат состојките. Потоа целата смеса соединете ја со рака да добие конзистенција на влажен песок и веднаш кинете топчиња, бомбици со големина по избор и валкајте ги во кокос.
































