Велигденски јајца обоени со лушпи од кромид со златна нијанса – традиција и убавина.
Во Македонија, Велигден е еден од најзначајните празници, проследен со богата традиција и симболика.
Еден од најпрепознатливите обичаи е боењето на велигденските јајца, при што црвената боја доминира како симбол на Христовото воскресение и радоста на празникот.
Сепак, покрај црвените јајца, многу семејства сакаат да додадат и декоративен елемент, создавајќи уникатни и привлечни дезени со природни бои, пишува НМД.
Еден од наједноставните, а истовремено и најубавите начини за боење е со користење на лушпи од кромид, кои даваат топла, златно-кафеава нијанса.
Овој метод е брз, лесен и природен, а резултатот секогаш ги воодушевува сите околу трпезата.
Потребни состојки:
– Лушпи од кромид (од жолт или црвен кромид, доволно за да го наполните тенџерето)
– 10 свежи бели јајца (на собна температура)
– Вода (доволно да ги прекрие лушпите и јајцата)
– 1 лажица сол
– По желба: течни бои (жолта и црвена) за дополнителна декорација
Интересен факт:
Лушпите од кромид се вистинско природно богатство кога станува збор за боење.
Тие содржат природен пигмент наречен кверцетин, кој при варење испушта прекрасна боја – од златно-жолта до длабоко кафеава, во зависност од видот на кромидот и времето на варење.
Оваа техника се користи со векови, а освен што е еколошка, дава и топол, рустикален изглед на јајцата.
Постапка:
Соберете ги лушпите од кромид и ставете ги во тенџере. Прелијте ги со вода така што целосно да бидат покриени.
Ставете го тенџерето на шпорет и штом водата зоврие, варете ги лушпите 30 минути со капак. За тоа време, лушпите ќе ја испуштат својата боја, а водата ќе добие прекрасна златно-кафеава нијанса.
По 30 минути, додајте една лажица сол во водата и промешајте. Солта помага бојата подобро да се прифати на лушпата од јајцата.
Почекајте водата да се подизлади, да стане млака. Јајцата нека бидат на собна температура за да се одбегне пукање.
Внимателно спуштете ги белите јајца во тенџерето со лушпите. Погрижете се јајцата да бидат покриени со лушпите за рамномерен ефект.
Откако водата повторно ќе зоврие, намалете ја температурата и варете ги јајцата 10 минути. Доколку сакате потемна боја, можете да ги оставите и подолго.
Извадете ги јајцата и ставете ги на крпа или салветка да се исушат и оладат.
Подгответе топла вода со жолта и црвена течна боја. Измешајте ги боите на ракавица, а потоа нежно валајте ги јајцата во нив за да добиете уникатен златен ефект.
Оставете ги да се исушат на површина што не лепи (не на хартија).
Завршен допир:
Откако јајцата целосно ќе се исушат, ќе добиете прекрасни велигденски јајца со топли тонови и природен сјај.
Овој начин на боење е не само лесен и брз, туку и носи дел од традицијата во вашиот дом. Споделете ги вашите впечатоци и уживајте во празничната магија!