Потребни состојки:
25 г квасец
1/2 чаша млака вода
1/2 чаша млеко
1 јајце
1/4 чаша шеќер
1/4 чаша маслиново масло
4 чаши брашно
(Ако тестото се лепи за раце, можете да додадете уште брашно, но не повеќе од 1/2 чаша)
1 јајце за премачкување на тестото.
Постапка:
Млекото и водата се помешуваат. Посебно во стаклен сад помешајте 2 лажици вода со млеко, додадете квасец и оставете неколку минути да се активира.
Изматете јајце, додадете вода со млеко, маслиново масло, сол, шеќер. Се’ темелно промешајте.
Во оваа смеса постепено додадете брашно (1/2 чаша).
Кога ќе го додадете целото брашно – замесете тесто.
Тестото мора да биде меко и еластично. Оставете да се удвои.
За печење користете огноотпорен сад (чинија).
Тестото исечете го на ленти со ширина од 1,5 см.
Исплетете корпа како што е прикажано на фотографијата и премачкајте со жолчка. Печете на 180 степени, додека да зарумени. Одтавете да излади.
Потоа формирајте ивици за корпата. Испечете плетенка за ивицата и рачка за корпата па и неа испечете ја.
Ако корпата случајно излезе крива, ставете на дното некој тежок предмет.
За да ја поврзете корпата со рачката користете чепкалки за заби.