Home закуска Вегетаријанска мусака со модри патлиџани…Многу е вкусна, редовно ја правам во сезона

Вегетаријанска мусака со модри патлиџани…Многу е вкусна, редовно ја правам во сезона

Печени модри патлиџани со доматен сос и сирење

Модрите патлиџани, приготвени на овој начин, се вистинска гастрономска радост – едноставни за подготовка, а со богат и хармоничен вкус.

Ова јадење е идеално за ручек или вечера, комбинирајќи ја свежината на зеленчукот со аромите на зачинето маслиново масло и кремастиот вкус на сирењето.

Следете го овој рецепт за да создадете вкусен и лесен оброк кој ќе ги воодушеви сите на трпезата, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 3 модри патлиџани
– По вкус сол
– По потреба ладна вода
– 1 кромид
– 50 мл маслиново масло
– 1 чили пиперка (по желба, може блага)
– 900 мл доматно пире
– 1 лажичка суво оригано
– 2 чешниња лук
– 100 г пармезан
– 200 г кашкавал
– НМД

Постапка:

1. Исечете ги модрите патлиџани на ленти со дебелина од 5 до 7 мм. Посолете ги и прелијте ги со ладна вода. Оставете ги да отстојат 20 минути покриени со вода за да се отстрани горчината.

2. Ситно исечкајте го кромидот, посолете го и пропржете го на тивок оган во малку маслиново масло додека омекне.

Додајте ситно исечкана чили пиперка (по желба, изберете блага ако не сакате луто).

Промешајте кратко, па додајте го доматното пире и зачинете со суво оригано. Динстајте на умерена температура 20 минути додека сосот се згусне.

3. Исцедете ги парчињата модар патлиџан и исушете ги со кујнска хартија. Во мал сад измешајте 50 мл маслиново масло со рендани чешниња лук и малку суво оригано.

Наредете ги парчињата модар патлиџан во плех обложен со хартија за печење и премачкајте ги од двете страни со зачинетото масло. Печете во загреана рерна на 200 °C околу 15-20 минути.

4. Во огноотпорен сад ставете половина од доматниот сос. Наредете слој од печените модри патлиџани, а потоа распоредете тенки листови кашкавал и посипете рендан пармезан.

Повторете ја постапката со уште еден слој модри патлиџани, доматен сос, кашкавал и пармезан.

5. Печете го јадењето во загреана рерна на 180 °C околу 30-40 минути, додека сирењето не добие златнокафеава боја.

6. Послужете топло, по желба со свежа салата или парче леб.

Овој рецепт е едноставен, но дава импресивен резултат кој ќе ги задоволи и најпребирливите вкусови. Уживајте во оброкот! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: