Home Посно јадење ВЕГАНСКИ РОЛАТ СО СОС (без глутен)…Има вкус на печено месо, а сосот...

ВЕГАНСКИ РОЛАТ СО СОС (без глутен)…Има вкус на печено месо, а сосот е толку вкусен, прсти да излижеш!

ВЕГАНСКИ РОЛАТ СО СОС…Има вкус на печено месо, а сосот е толку вкусен, прсти да излижеш!

Вкусен вегански ролат-леб од црн грав кој по вкус потсетува на месо, прелиен со богат сос од печурки…

Подгответе се за вистински деликатес на чинија со овој неверојатно вкусен вегански леб од црн грав, совршен за празнична трпеза или едноставна семејна вечера!

Направен од здрави состојки како црн грав, компири и овес, овој леб е без глутен, богат со протеини и неверојатно лесен за прилагодување, пишува НМД.

Прелиен со кремаст сос од печурки, овој рецепт ќе ги освои сите – од вегани до љубители на месо.

Ајде да го направиме заедно! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За веганскиот леб од црн грав (8 порции)

– 2 големи компири (400 г), излупени (или слатки компири)
– 1 лажица масло
– ⅔ шолја (100 г) кромид, ситно исечкан
– 2 средни стебленца целер (100 г), исечкани (опционо)
– 3 чешниња лук, ситно исечкани
– 2 конзерви (по 15 oz) црн грав или грав по избор (500 г исцеден)
– ½ шолја (60 г) ореви, исечкани (или семки од сончоглед за верзија без ореви)
– 1 шолја (90 г) овесни снегулки
– 2 лажици (60 г) доматно пире

Зачини:
– ½ лажица кромид во прав
– ¾ лажичка морска сол
– ½ лажичка семе од ким
– ½ лажичка мелен ким
– ½ лажичка сува мајчина душичка
– ½ лажичка димена пиперка во прав
– ⅓ лажичка чили снегулки
– црн пипер по вкус
– 1 лажица соја сос (или тамари/кокосови амино киселини)
– 1 лажица балсамико оцет

За сосот од печурки:
– 1 лажица масло
– ½ шолја (75 г) кромид, ситно исечкан
– 2 чешниња лук, ситно исечкани
– 2 шолји (200 г) печурки, исечени на листови
– 1 ½ шолја (360 мл) зеленчукова супа
– 1 лажица пченкарен скроб + 2 лажици растително млеко (за згуснување)

Зачини:
– ½ лажичка морска сол
– ¼ лажичка црн пипер
– ½ лажичка сува мајчина душичка
– 1 лажица соја сос
– 1 лажица балсамико оцет

Постапка:

За веганскиот леб:

Исечкајте ги компирите и варете ги во солена вода додека не омекнат. Исцедете ги и изгмечете ги со преса за компири.

Додека компирите се варат, загрејте 1 лажица масло во тава. Пропржете го кромидот 1 минута, па додајте лук, целер, сите зачини, соја сос и балсамико оцет. Пржете 3-5 минути. Додајте го исцедениот грав, загрејте 1 минута и тргнете од оган.

Во сад измешајте го зеленчукот со пирето од компири, доматното пире, овесот и оревите. Гмечете додека не се соедини. Пробајте и прилагодете ги зачините по вкус.

Префрлете ја смесата во калап за леб обложен со хартија за печење. Притиснете добро за да се израмни. Печете на 190°C (375°F) 40-50 минути.

Оставете да се лади 15 минути пред да го извадите од калапот. За поцврст леб, ставете го во фрижидер 3 часа или преку ноќ.

За сосот од печурки:

Во тава загрејте масло и пропржете го кромидот неколку минути. Додајте лук, печурки, зачини, соја сос и балсамико оцет. Пржете 3-4 минути.

Додајте ја зеленчуковата супа и динстајте 7-10 минути. Промешајте го пченкарниот скроб со растително млеко и додајте го во тавата. Гответе уште 1 минута додека не се згусне.

За мазен сос, изблендирајте го и послужете прелиен врз лебот.

Совети:

– За поцврст леб: Додајте 1 лажица псилиум или повеќе овес.
– Замени: Овесот може да се замени со леќата или пченкарно брашно, а оревите со семки по избор.
– Сервирање: Послужете топло со пире од компири или ладно во сендвич.
– Замрзнување: Исечете го лебот на парчиња и замрзнете го до 3 месеци со хартија меѓу парчињата.

Калориска и нутритивна вредност (по порција, приближно)

Вегански леб (1/8 од лебот)
– Калории: 260 kcal
– Протеини: 11 г
– Јаглехидрати: 42 г
– Масти: 8 г
– Влакна: 10 г

Сос од печурки (1/8 од рецептот)
– Калории: 50 kcal
– Протеини: 2 г
– Јаглехидрати: 6 г
– Масти: 2 г
– Влакна: 1 г

Овој рецепт не само што е вкусен, туку е и хранлив, полн со растителни протеини и влакна – совршен за секој ден или празник! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ: