Потребни состојки:

1 ½ кг компир

500 мл павлака за готвење

200 мл млеко

100 мл масло

1 крем супа од печурки

Зачини по вкус (црн пипер, сечкан магдонос)

По желба кашкавал

Постапка:

1.Излупете го компирот и исечкајте го на тркалца. Зачинете со пипер, зачини и измешајте.

2.Супата во прав измешајте ја со павлаката за готвење, но така да нема грутки, па додадете млеко и масло, па магдонос ситно исечкан и измешајте.

3.Компирот наредете го во тепсија (30 см) и прелијте со приготвената павлака и состојките.

4.Печете во веќе загреана рерна на 200 степени околу 35-40 минути.

5.На кратко извадете, наросете со рендан кашкавал и вратете уште 10-тина минути за да се стопи кашкавалот.

Послужување:

Вака приготвениот компир е сочен и заситува. Со некоја салата по желба, може да замени цел оброк. Кашкавалот не е неопходен.