Home Рецепти ТВИКС ТОРТА КОЈА СЕ ТОПИ ВО УСТА: има вкус како најубавата старинска...

ТВИКС ТОРТА КОЈА СЕ ТОПИ ВО УСТА: има вкус како најубавата старинска бисквитна торта

Со оваа „Твикс“ торта не може да згрешите, сите ќе ја обожаваат, исто како кај мене дома. Кога ја направив првпат, сите другарки ми побараа рецепт, а децата јадеа и по 3-4 парчиња. Нема повкусна, лесна и брза е, а многу едноставно се подготвува. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО: 300 г брашно, 1 мала лажица прашок за печиво, 140 г путер/маргарин, 2 јајца, 50 г шеќер, прстофат сол, 45 мл млеко. ЗА ФИЛОТ ОД КАРАМЕЛ: 120 г шеќер, 60 г путер/маргарин, 100 мл павлака за готвење, прстодат сол, 2 г желатин измешан со 3 големи лажици вода.




ЗА ЧОКОЛАДНИОТ КРЕМ: 150 г темно чоколадо, 80 мл млеко, 300 мл павлака за готвење, 8 г желатин измешан со 5 големи лажици вода. ЗА ГЛАЗУРА: 90 г чоколадо, 100 г павлака за готвење.




ПОСТАПКА: за подготовка на тестото најпрво во еден подлабок сад ставете го брашното, а веднаш потоа додајте го прашокот за печиво. Путерот треба претходно да биде отстојан 1 час на собна температура, па се додава сечкан на коцки и со раце се вмешува во брашното.




Во друг сад скршете ги двете јајца и додајте го шеќерот и солта. Измешајте пенасто со жица/маталка, па додајте го млекото. Повторно измешајте до соединување на состојките и оваа смеса прелијте ја во брашното. Замесете фино и меко тесто со раце кое не треба да се лепи под прсти. Тестото се става во фолија и се остава во фрижидер околу 30 минути.




По изминатото време, тестото поделете го на 7 еднакви делови и секој дел посебно развлечете го со рака, па со оклагија најтенко што можете. Со помош на флексибилен обрач од еден калап извадете кругови кои одговараат на величината на истиот калап, а краевите кои висат исечете ги. Повторете ја постапката со сите 7 теста.




Секое тесто/кора се пече во претходно загреана рерна на 180 степени околу 5-6 минути. Треба да добиете 7 еднакво печени кори како пишии, а процесот на мерење со калап може да го направите и по печењето, важно е само развлечените кори да ја достигнуваат големината на калапот и да бидат еднакви.




ПОДГОТОВКА НА КАРАМЕЛ КРЕМОТ: желатинот соединете го со водата и почекајте да набабри. Во нелепливо тавче распоредете го шеќерот и на тивка рингла почекајте да се растопи. Повремено промешувајте со шпатула. Во карамелата прелијте го млекото и продолжете со мешање додека да почне да пени, а потоа додајте го путерот и растопете го во карамелот.




Во карамел смесата се става прстофат сол и желатинот кој претходно треба да го растопите и убаво се промешува. Овој крем е готов, а сега преминете на подготовка на чоколадниот крем:

Повторете ја постапката со желатинот и водата, а настрана растопете го чоколадото со претходно стоплено млеко (не зовриено). Во него додајте го растопениот желатин. Настрана изматете ја павлаката за готвење и додајте ја во чоколадната смеса. Соединете со миксер.




Редење: на дното од калапот поставете хартија за печење и премачкајте со сосем малку од карамелата. Ставете ја првата кора и премачкувајте со кремот. Повторувајте ја постапката додека да ги потрошите сите кори, а на секоја втора кора премачкувајте прво карамел, а потоа од кремот.




На крајот се завршува со последната кора, а одозгора се премачкува со чоколадниот крем. Тортата се става во фрижидер да се излади преку ноќ или минимум 5-6 часа. По ладењето растопете ги состојките за глазура и декорирајте ја тортата со неа. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.