Home Рецепти Треба да му се даде медал на оној кој го смислил овој...

Треба да му се даде медал на оној кој го смислил овој рецепт! Одличен вкус!

Како да направите нешто достојно дури и за празнична маса од толку едноставно јадење како ќофтињата? Лесно е: Ставете го филот внатре во меленото месо! Денес ќе направиме ќофтиња полнети со кашкавал.

Резултатот е многу сочни ќофтиња со фил кој се топи во уста. Месото одлично се вклопува со кремастиот вкус на кашкавалот. А пак комбинацијата на кашкавал со путер го прави месото уште понежно. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1 коцка кашкавал од типот ајдамер, приближно 200 г
– 50 грама путер
– свеж копар една рака
– димен црвен пипер во прав
– 500 грама мелено месо
– 1 јајце
– 1 главицакромид
– 3 лажици лебни трошки (презла)
– 200 мл млеко
– 1 лажиче ѓумбир во прав
– 1 лажичка мелено морско оревче
– сол
– црн пипер
– 2 чешниња лук
– 2 лажици брашно
– Маслиново масло

За салата:

– 1 домат
– 50 грама рендан кашкавал или сирење
– 1 чешне лук
– 1 лажиче сусам
– црн пипер
– 1 лажица мајонез
– маслиново масло

ПОСТАПКА:

Испасирајте го кашкавалот и помешајте го со путерот. Додајте ситно сечкан копар и различни зачини по вкус, па повторно измешајте за да се изедначи смесата. Тргнете настрана додека го приготвувате месото.

Во подлабок сад сипете го меленото месо и додајте јајце, многу ситно исечкан кромид, лебни трошки, 200 мл ладно млеко и зачини (ѓумбир во прав, морско оревче, сол, црн пипер), како и две чешниња лукче, ситно исечкани, а на крај и брашно.

Сето добро промешајте го додека да се изедначи смесата.

Со лажица црпете и со намастени раце обликувајте топчиња, сплескувајте ги и полнете ги со приготвениот фил од кашкавал и путер. Затворете и повторно обликувајте го ќофтето.

Секое ќофте вајалте го во брашно и спуштајте го во загреано масло на умерено ниска температура.

Ќофтињата пржете ги од сите страни додека убаво да зарменат, по 7-8 минути на секоја страна.

Додека се пржат вие пригответе ја салата. Послужете ги топли. Видеопрезентацијата погледнете ја ОВДЕ.