Фото и рецепт: Елена Мишковска
Потребни состојки:
1 јајце
5 лажици шеќер,
5 лажици масло,
1 прашок за печиво,
1 ванилин шеќер,
1 шолја пресно млеко,
1,5 шолја брашно,
5 лажици мармалад
За прелив:
6 лажици млеко,
6 лажици шеќер,
2 лажици какао и
1 полна лажица путер
Постапка:
1 јајце се мати со виљушка, се додаваат 5 лажици шеќер, 5 лажици масло, 1 прашок за печиво, 1 ванилин шеќер, 1 шолја пресно млеко, 1,5 шолја брашно, 5 лажици мармалад (јас ставив од капини).
Сите состојки се мешаат, а смесата се истура во средно тавче намастено и набрашнето, па се пече на 200 степени околу 40 минути.
Испечениот колач се сече на коцки и се полива со преливот:
6 лажици млеко, 6 лажици шеќер, 2 лажици какао и 1 полна лажица путер, се ставаат на оган да зоврие, па се прелива преку тортата.
Ако не сакате да биде ептен Стабилизација, може да додадете и 5 лажици сечкани ореви во тестото.
Фото и рецепт: Елена Мишковска