Оваа торта излезе многу вкусна и кремаста, а ме воодушеви тоа што сите дома ја изедоа во еден ден. Полесна досега не сум направила, а не е потребно нешто повеќе од 5 минути за да се подготви. Ќе ви бидат потребни следниве состојки:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 г бисквити, 60 г растопен путер, 400 г крем сирење (маскарпоне), 150 г варено кондензирано млеко, 200 мл неутрален крем 33% мм, 100 мл млеко (1/2 чаша), 10 грама агар-агар (природен желатин), 120 г бело чоколадо, уште 40 мл неутрален крем 33% мм.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Изблендирајте ги бисквитите во блендер на двапати доколку не ви ги собере сите заедно. Подобро е да ги поделите и посебно да ги блендирате бидејќи еднаш кога ги ставив сите одеднаш ми останаа мали парчиња бисквити кои воопшто не стигнале да се сомелат.
![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе ги сомелете префлете ги во еден сад и прелијте ги со претходно растопен путер. Измешајте ја смесата до соединување додека да се направи погуста, но сепак нема да се направи компактна бидејќи не е толку тврда.

![]()
![]()
![]()
![]()
Смесата префрлете ја во калап со димензии 20х15 см или некој со слична големина, важно е да биде со флексибилен обрач и одоздола да има поставено хартија за печење. Добро измазнете ја смесата за да биде рамна.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОДГОТОВКА НА КРЕМОТ: Маскарпонето или крем сирењето ставете го во подлабок сад и одозгора прелијте го со варено кондензирано млеко и неутралната павлака. Изматете ја смесата со миксер до соединување на состојките.





Половина чаша млеко извадете да отстои на собна температура и додека е млако во него ставете го агар-агарот или желатин. Малку измешајте ја смесата и префрлете ја во тенџере додека малку да се згусне додека постојано мешате со лажица.
![]()
![]()
![]()
![]()
Згуснатиот желатин ставете го во изматениот бел крем и уште малку изматете со миксерот. Вака подготвениот крем премачкајте го преку кората која претходно ја направивте и добро измазнете ја смесата.

![]()
![]()
![]()
![]()
На крајот растопете го белото чоколадо со неутралниот крем на пареа или директно на рингла и прелијте ја чоколадната глазура врз белиот крем. Вака подготвената торта ставете ја да отстои во фрижидер преку ноќ. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

































