Home Посно јадење Топли посни ѓевреци, ми мириса цела куќа, ете ги соседите на врата…

Топли посни ѓевреци, ми мириса цела куќа, ете ги соседите на врата…

Топли посни ѓевреци со карамелна глазура и сусам
Мирис што го исполнува домот и рецептот што сигурно ќе го повторувате.

Овие посни ѓевреци со карамелизирана кора и богата сусамова арома се идеален избор за појадок, закуска или послужување за гости.

Однадвор се крцкави, однатре меки и еластични, а нивниот неодолив мирис навистина ги привлекува сите на маса. Следете ја постапката и подгответе ги совршените домашни ѓевреци, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За карамелната течност
• 180 г шеќер
• 300 мл вода
• По желба: 2 лажици мед
• НМД

За тестото
• 30 г шеќер
• 25 г сол
• 40 г свеж квасец (или 20 г сув квасец)
• 25 г маргарин
• 500 мл млака вода
• 1 кг брашно

За обложување
• 150 г печен сусам

Постапка

Подготовка на карамелната течност
1. Во сува тава сипете го шеќерот и загревајте на умерена температура додека да се растопи и добие карамелно-златна боја.

2. Внимателно додајте ја водата и мешајте постојано додека карамелот целосно се растопи.

3. По вкус можете да додадете мед и да продолжите со мешање додека смесата целосно се соедини.
4. Префрлете ја течноста во друг сад и оставете ја да се олади.

Подготовка на тестото
1. Во подлабок сад измешајте шеќер, сол, маргарин, квасец и млака вода.

2. Постепено додавајте го брашното и замесете средно меко, мазно и еластично тесто кое не се лепи.

3. Покријте го тестото и оставете го да ферментира на топло место околу 30 минути.

4. Потоа истресете го на работна површина, кратко премесете го и поделете го на 2 еднакви дела.
5. Секој дел поделете го на 6 топчиња – вкупно 12.

6. Секоја топка развлечете ја во долг валјак, свиткајте ја на половина и сплетете ја спирално, па соединете ги краевите за да добиете форма на ѓеврек.

Обложување и печење
1. Секој ѓеврек најпрво потопете го во оладената карамелна течност, а потоа убаво валкајте го во печениот сусам.

2. Редете ги во плех обложен со хартија за печење.
3. Печете во претходно загреана рерна на 180–190°C околу 25 минути, или додека убаво не заруменат.

Уживајте во топлите, мирисни и совршено крцкави посни ѓевреци кои ќе ги воодушеват и најпребирливите! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: