Топчиња од компир – вакво нешто прекрасно не сте пробале

Многу вкусни, нежни топчиеа од компир.

Потребни состојки:

500 г компир
250 мл вода
80 г путер/маргарин
120 г брашно
2 јајца
Малку сол и рендано мускантно оревче или зачин по вкус
Масло за пржење

Постапка:

Компирот излупете го, исечете го на коцки и сварете го во солена вода, потоа исцедете го и испасирајте го. Загрејте ја водата и ставете путер да се растопи.

Кога ќе проврие додадете брашно и мешајте додека тестото да започне да се одвојува од ѕидовите на садот и да се направи како топка (слично како за принцес крофни).

Тргнете од оган и додадете го испасираниот компир, јајца, сол и малку рендано мускантно оревче.

Сето фино измешајте го за да се изедначи смесата. Кога малку ќе излади, обликувајте топчиња со величина од зрно грозје до орев (по ваш избор). Загрејте го маслото и во него спуштајте ги топчињата.

Пржете околу 2-3 минути додека фино да заруменат од сите страни. Вадете со решеткаста лажица и редете на хартиена салветка за да се впие вишокот на маснотии. Послужете ги топли како прилог со печено месо или зеленчук.

Напомена: Топчињата може да ги замрзнете непржени, па по потреба да ги вадите и кратко да ги пржете во масло. Најдобро е да се наредат на рамна чинија претходно наросена со брашно, па така да се замрзнат.

Кога топчињата сосем ќе се стегнат, може да се префрлат во кесички за замрзнување. Не треба да се одмрзнуваат пред пржење, туку само да се спуштат во загреано масло.

Receptizapet.com

Loading...