Рецепт: Лидија Јошевска
Фото: Сузана Глушкова
Потребни состојки за кора:
180 г брашно
2 лажици шеќер
125 г путер
1 жолчка
За фил:
400 г тиква +-
2 јајца
100 до 140 г шеќер, по вкус
1 лажичка цимет
1 лажичка мелен ѓумбир
1 прстофат сол
2 лажици брашно
Постапка:
1.Се меша путерот исечен на коцки со брашното и шеќерот да дојде како трошки, се додава жолчката и се меша убаво тесто.
Се притиска тестото со рака во калап и се остава да одмори 30 минути во фрижидер.
2.Се вари тиквата сечена на поголеми делови во вода со малку сол. Кога ќе омекне, се цеди убаво и се пасира.
3.Се става тиквата во сад, се додаваат јајцата едно по едно. Се додаваат останатите состојки и се меша до изедначување.
Филот се истура во калап и се пече на 200 степени, 40 минути, подолу во рерната.
Се поросува со шеќер во прав пред сервирање