Дома Тагови Василица

Таг: Василица

Утре е Ваcилица, Cтара нова година: направете го ова за да...

Празникот Василица претставува ден кој влегува во циклусот на божикните славења и се празнува на 14 јануари (I јануари според јулијанскиот календар). Bo периодот...

МАЛКУМИНА ГО ЗНААТ ТОА: Еве зошто се меси пита со паричка...

Историјата на „василопитата“ е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј...

СТАР РЕЦЕПТ КОЈ СЕ ПРЕНЕСУВА ОД ГЕНЕРАЦИЈА НА ГЕНЕРАЦИЈА: Василичарски колачи...

Домаќинките во Македонија, традиционално секоја година за православниот празник Василица прават Василици - колачиња со мед за кои се верува дека ако се јадат...

За многу години Стара нова година – Василица! Здравје, љубов, среќа,...

Фотографја и рецепт на Лидија Стојанова (пост од архива). Голема благодарност до нашата читателка Лидија Стојанова од Неготино што го сподели со нас овој...

Утре е Василица, Стара нова година – обичаи за да имате...

Празникот Василица претставува ден кој влегува во циклусот на божикните славења и се празнува на 14 јануари (I јануари според јулијанскиот календар). Bo периодот...