Home закуска Тајната за омекнување и на најтврдото месо…Сочно и вкусно месо со компири...

Тајната за омекнување и на најтврдото месо…Сочно и вкусно месо со компири за 5 минути…

Тајната за сочно месо и компири за само 5 минути

Овој рецепт е совршен спој на едноставност и неверојатен вкус, идеален за семејна вечера што ќе ги воодушеви сите.

Со неколку основни состојки и брза подготовка, ќе создадете јадење што се топи во уста, а притоа изгледа импресивно, пишува НМД.

Пробајте ја оваа комбинација од меко месо и кремасти компири, збогатена со ароматични зачини и сос, и уживајте во задоволството што го носи секој залак!

Потребни состојки:

За компирите:
– 5 компири
– 30 г путер
– 50 мл млеко
– 1 лажичка сол
– ½ лажичка црн пипер

За месото:
– 500 г месо
– 5 г сода бикарбона
– 40 г путер
– 1 кромид
– 2 црвени пиперки
– 2 зелени пиперки
– 2 домати
– 2 чешниња лук
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка црвен пипер во прав
– ½ лажичка црн пипер
– ½ лажичка сува нане
– 10 мл соја сос

За сосот:
– 1 лажичка доматна паста
– 10 мл растително масло
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка црвен пипер во прав
– ½ лажичка сува нане
– ½ лажичка црн пипер
– 50 мл вода

За завршница:
– 50 г рендан кашкавал/ чедар
– НМД

Постапка:

1. Подготовка на компирите: Излупете ги компирите и исечете ги на крупни парчиња. Ставете ги во тенџере, прелијте ги со вода додека не се покријат и варете ги околу 15 минути или додека да омекнат.

Откако ќе се сварат, исцедете ја водата, ставете ги во сад и изгмечете ги во пире. Додајте 30 г путер, 50 мл млеко, 1 лажичка сол и ½ лажичка црн пипер. Добро измешајте додека да добиете мазна смеса.

2. Маринирање на месото: Исечете го месото на средно големи ленти или парчиња. Посипете го со 5 г сода бикарбона и добро измасирајте го за да се распредели рамномерно.

Оставете го месото да отстои во фрижидер 25 минути. По истекот на времето, темелно исплакнете го месото под млаз вода и исушете го со кујнска хартија за да спречите прскање при пржењето.

3. Формирање на топчињата: Од пирето од компири направете 8 еднакви топчиња. За да не се лепат, намачкајте ги рацете со малку растително масло.

Со лажица нежно притиснете го средниот дел на секое топче за да направите вдлабнатина за полнење. Повремено намачкајте ја лажицата со масло за полесна работа.

4. Пржење на месото: Во тава на висока температура стопете 40 г путер.

Додајте го месото и пржете го околу 3 минути, мешајќи повремено, додека не добие златнокафеава боја. Извадете го месото од тавата и оставете го настрана. Повторете го процесот доколку имате поголема количина месо.

5. Подготовка на зеленчукот: Во истата тава, на средна температура, додајте малку растително масло доколку е потребно. Пропржете 1 сечкан кромид додека не порумени.

Додајте 2 црвени и 2 зелени пиперки, исечени на ленти, и пржете додека да омекнат. Потоа додадете 2 сечкани домати и 2 ситно сечкани чешниња лук.

Зачинете со 1 лажичка сол, 1 лажичка црвен пипер, ½ лажичка црн пипер и ½ лажичка сува нане. Гответе 3-4 минути, мешајќи повремено.

6. Комбинирање на месото: Вратете го месото во тавата со зеленчукот. Додајте 10 мл соја сос, промешајте и пржете уште 5 минути. Тргнете ја тавата од оган.

7. Подготовка на сосот: Во мал сад измешајте 1 лажичка доматна паста, 10 мл растително масло, 1 лажичка сол, 1 лажичка црвен пипер, ½ лажичка сува нане, ½ лажичка црн пипер и 50 мл вода. Добро измешајте додека да добиете изедначен сос.

8. Составување на јадењето: Во вдлабнатините на компировите топчиња ставете од смесата со месо. На дното на плех за печење распоредете го подготвениот сос. Врз секое полнето топче од компир посипете рендан кашкавал.

9. Печење: Печете во загреана рерна на 180 °C околу 15 минути, додека кашкавалот да се растопи и да добие златна боја.

10. Сервирање: Послужете го јадењето + топло, украсено со свежи билки по желба. Уживајте во ова вкусно и ефектно јадење што сигурно ќе стане омилено во вашиот дом!

Овој рецепт е едноставен, а резултатот е импресивен – совршен за секоја пригода! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: