Home закуска Свадбарска зелка во домашна варијанта

Свадбарска зелка во домашна варијанта

Свадбарската зелка е традиционално јадење кое ги собира семејството и пријателите околу масата, носејќи топлина и богатство на вкусовите.

Овој рецепт, создаден со многу љубов, е идеален за оние кои сакаат да уживаат во автентична македонска гастрономија. Подготвен со трпение и квалитетни состојки, ова јадење ќе стане неизоставен дел од вашите празнични трпези.

Процесот на подготовка бара време, но резултатот е вкусно јадење кое вреди за секој вложен момент, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Една варијанта: 300 г сланина/панцета, 300 г димени ребра, 300 г свинско месо, 2 главици кромид (ситно сечкан и испржен), 1.5 голема главица зелка (крупно сечкана), маст, црн и црвен пипер

Потребни состојки (потребно за голем лонец, според потребите намалете ги количините):

– 3 поголеми главици кисела зелка
– 4-5 парчиња суви свински коленици
– 5-6 парчиња свежи свински нозе (или помалку, по можност)
– 500-700 г сува сланина (пожелно со меснат и мрсен дел)
– 1-1,5 кг свежо говедско или јунешко месо (пожелно бут или друг меснат и мрсен дел) или свински кременадли
– 500 г суви свински ребра
– 2 поголеми главици кромид
– 6-7 чешниња лук (или една помала главица)
– 4 листови ловор
– 20 зрна црн пипер
– 2 супени лажици домашна маст (свинска)
– 1 супена лажица црвена пиперка (алева)
– По желба: малку крупно издробена сува лута пиперка (буковец)
– НМД

Постапка

1. Подготовка на состојките:
Измијте го целото месо (суво и свежо). Исечете ја сувата сланина на долги парчиња со дебелина од околу еден прст.

Нозете пресечете ги по должина на два дела. Говедското месо исечете го на средно големи парчиња, а кременадлите и ребрата оставете ги цели или исечете ги на помали делови.

Кромидот исечкајте го на ситни коцки, а лукот ситно исечкајте го. Подгответе ги ловоровите листови и зрната пипер.

2. Подготовка на киселата зелка:
Секоја главица зелка пресечете ја на половина, а потоа секоја половина на три дела, внимавајќи делот од коренот да остане на секое парче за да ги држи листовите заедно.

Добро измијте ја зелката за да се отстрани вишокот сол и киселост. Доколку зелката е премногу солена или кисела, потопете ја во ладна вода со една голема лажица сода бикарбона, оставете ја да отстои 30 минути, а потоа измијте ја во чиста вода (еднаш или двапати). Добро исцедете ја зелката пред да продолжите.

3. Редење во тенџере:
Во големо тенџере (пожелно земјено или од нерѓосувачки челик) ставете слој зелка, така што исечената страна на листовите да биде свртена нагоре.

Во мала тава загрејте дел од маста, додајте половина од црвената пиперка и брзо промешајте (неколку секунди) за да не изгори. Прелијте ја врелата маст со пиперка врз зелката.

Посипете дел од исечканиот кромид, лукот, неколку зрна пипер и еден ловоров лист. Врз тоа наредете дел од месото, комбинирајќи ги различните видови месо рамномерно.

4. Повторување на слоевите:
Повторете го процесот на редење: зелка, преливање со маст и црвена пиперка, посипување со кромид, лук, пипер и ловор, па месо.

Продолжете додека ги потрошите сите состојки, завршувајќи со слој зелка, прелиена со маст и посипана со преостанатиот кромид, лук, пипер и ловор.

5. Додавање вода и готвење:
Долејте вода во тенџерето, но само колку да ја покрие содржината и евентуално за еден до два прста над неа. Поставете превртен плиток сад во средината на тенџерето за да ги држи состојките на место.

Поклопете го тенџерето, оставете да зоврие на средна температура, а потоа намалете на тивко и оставете да крчка. Не мешајте за време на готвењето, туку повремено нежно протресете го тенџерето.

Гответе 5-6 часа првиот ден, а следниот ден продолжете со готвење уште 2-3 часа по повторно зовривање. Колку подолго се готви, толку е повкусно.

6. Прилагодување на маснотијата:
По готвењето, ако има вишок маснотија на површината, навалете го тенџерето и отстранете ја со лажица, според ваш вкус. Маснотијата е важна за вкусот, па задржете ја во умерена количина.

7. Послужување:
Свадбарската зелка е највкусна по неколку дена, кога вкусовите ќе се соединат. Послужете го со проја или домашен леб.

По желба, зачинете со малку издробена лута пиперка за дополнителен вкус. Сол не додавајте за време на готвењето, бидејќи зелката и сувото месо се доволно солени. Ако е потребно, прилагодете ја солта на крајот.

Напомена
Доколку готвите во тенџере каде што водата може да испари, проверувајте повремено и додајте малку вода по потреба.

Овој рецепт може да се прилагоди според количеството и видот на месото, но обидете се да ги задржите пропорциите на зачините за оптимален вкус. Подготовката бара време, но резултатот е незаменливо јадење кое ќе ги воодушеви сите.