Home закуска Ставете го месото врз зелката и ќе добиете највкусен ручек…Богато и сочно...

Ставете го месото врз зелката и ќе добиете највкусен ручек…Богато и сочно јадење за целото семејство!

👉 Ставете го месото врз зелката и добијте ручек што сите ќе го бараат повторно! 🥬🥩

Кога ќе го ставите месото врз ароматичната зелка и кромид, добивате вистинска домашна магија во рерна.

Овој рецепт за печена зелка со свинско месо е совршен избор за постудениот дел од годината, кога сите посакуваме топол, заситен и мирисен ручек.

Подготовката е едноставна, а резултатот е исклучително вкусно јадење со сочно месо, мека зелка и неодолива запечена кора од кашкавал и домати.

Идеален е и за неискусни готвачи, а доволно впечатлив и за свечена трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Печена зелка со свинско месо – богат и сочен ручек за целото семејство

🥬 Потребни состојки

За месото:
• 1,5 кг свински врат
• 3–4 кромиди
• 1 лажица сол
• 1 лажичка црн пипер
• 1 лажичка суво оригано
• 3 лажички црвена пипер
• 2–3 лажици оцет
• 1 лажица сенф

За зелката:
• 3 кг свежа зелка
• 2 кромиди
• 2 лажички сол
• 1 лажичка црн пипер
• 2 лажички црвена пипер
• 1 лажичка сув босилек
• 1 лажичка коријандер
• 7 лажици масло

За завршница:
• 2 домати
• 200 г моцарела или кашкавал по желба

👩‍🍳 Постапка

1. Свинскиот врат исечете го на шницли со дебелина од приближно 2 см.

2. Кромидот исечете го на полумесечинки и зачинете го со сол, црн пипер, суво оригано, црвена пипер, оцет и сенф.

3. Додајте ја смесата во месото и добро промешајте додека да се обложи рамномерно од сите страни. Оставете да се маринира во фрижидер 1 час.

4. Зелката исечкајте ја ситно и распоредете ја во голем плех за рерна. Додајте ситно исечкан кромид.

5. Зачинете со сол, црн пипер, црвена пипер, сув босилек, коријандер и сипете масло. Промешајте добро.

6. Одозгора наредете ги маринираните парчиња месо. Покријте го плехот цврсто со фолија.

7. Печете во загреана рерна на 200°C околу 50 минути.
8. Извадете ја фолијата, врз секое парче месо наредете тркалца домат и посипете рендана моцарела или кашкавал.

9. Вратете во рерна и печете уште 10 минути додека кашкавалот убаво да се запече. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: