Старо македонско макало од компири и везени пиперки
Ова традиционално македонско макало е вистински спој на едноставни состојки и богат вкус, пренесуван низ генерации.
Со својата кремаста текстура и аромата на везените пиперки, ова јадење е идеално како прилог или самостојно уживање.
Подгответе го овој автентичен рецепт и вратете се во времето на старите македонски трпези, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки
– околу 6 средно големи компири
– 10 суви везени пиперки (лути или благи, по избор)
– 2-3 чешниња лук
– Сол, по вкус
– околу 50 мл масло
– НМД
Постапка
1. Излупете ги компирите и ставете ги во тенџере со вода заедно со сувите везени пиперки. Покријте ги пиперките со чинија за да останат потопени во водата и да се варат рамномерно.
2. По 10 минути вриење, исцедете ја водата и заменете ја со нова. Продолжете со варење додека компирите и пиперките целосно омекнат.
3. Откако ќе се сварат, испасирајте ги компирите со виљушка до добивање мазна текстура.
4. Ситно исечкајте ги сварените пиперки и додајте ги во пирето од компири.
5. Ситно исечкајте го лукот и измешајте го со компирите и пиперките.
6. Додајте малку од водата во која се вареа компирите за да ја прилагодите густината на макалото. Посолете по вкус и добро измешајте.
7. Загрејте го маслото до точка на вриење и прелијте го врз макалото. Промешајте за маслото рамномерно да се впие.
8. Послужете го макалото топло или на собна температура, како прилог или самостојно јадење.
Уживајте во овој едноставен, но неодолив вкус на македонската традиција! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































