Според моето долгодишно искуство кога станува збор за славите, најбарано и најбрзо потрошувано ми е секогаш предјадењето. На трпезата секогаш ставам погача, разни салати, а во последните две години го правам и овој ролат според рецептот на Сузе.
Рецептот ми беше познат одамна но го имав заборавено. Кога Сузе го сподели на нејзиниот канал, веднаш си го запишав и малку го прилагодив по мој вкус. Ролатот е толку многу сочен и се прави со готови кори, нема да ви одземе многу време. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 готови кори за пита. ЗА ПРВИОТ ФИЛ: 3 јајца, 100 мл јогурт, 100 мл масло, 300 г урда, 1 полна рака блитва или спанаќ. ЗА ВТОРИОТ ФИЛ: 180 г павлака, 2 полни лажици крем сирење (АБЦ, Филаделфија, Президент…), 200 г шунка или некое друго сувомеснато по важа желба. Плус, може да додадете и кашкавал.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Сите состојки добро е претходно да си го приготвите, да ги извагате и да ги извадите од фрижидер, а заленчукот да го измиете и исечкате. Во еден подлабок сад се матат јајцата со жица-маталка или виљушка.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се изматат убаво и станат пенасти се додава маслото, јогуртот и урдата и се продолжува со матење додека да се добие убава хомогена смеса. Кога ќе се измешаат сите состојки се додава една рака ситно сечкана блитва или спанаќ според ваша желба.

![]()
![]()
![]()
![]()
Се продолжува со мешање за да се соединат состојките. Во плех се става хартија за печење и се реди една кора. Врз кората се става од филот со спанаќ или блитва и убаво се распоредува. Постапката се повторува 6 пати, додека има кори.





Вака подготвената пита не се витка во ролат, туку распространа низ плехот се става на печење, готова е кога ќе видете дека кората има фатено боја и е потпечена. Откога ќе се извади од рерна, додека е топла треба да се покрие со влажна крпа и се остава да се олади и да омекне.

![]()
![]()
![]()
![]()
Кога ќе се излади се превртува кората заедно сосе крпата и се витка во ролат. На овој начин се остава така свиткана со крпа уште 10-тина минути за подоцна кога ќе ја филувате, да не се прекрши. Во меѓувреме го правите филот од павлака и крем сирење кои треба да се измешаат во едноличен крем.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа дел од филот го размачкувате врз кората и го оставате 10 минути да отстои за кората да поприми и да се омекне, а со самото тоа станува посочна. После 10-тина минути ја редите шунката и преку неа го ставате и другиот дел од филот, кој треба да го распоредите, а дури потоа виткате во ролат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ролатот го оставате да отстои некое време, можете да го ставите и во фрижидер да се стегне и потоа ролатот е спремен за послужување. Може да го декорирате по ваша желба, наша препорака е одзгора да го премачкате со фил од павлака и мајонез. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











