Пилешко гиро со ѕаѕики
Подгответе автентично медитеранско јадење во удобноста на вашиот дом со овој едноставен рецепт за пилешко гиро.
Сочните парчиња пилешко месо, маринирани со ароматични зачини и испржено до совршенство, се комбинираат со свеж и кремаст ѕаѕики за вистинско медитеранско уживање.
Овој рецепт е идеален за брза вечера, семеен оброк или подготовка на оброци за цела недела.
Следете ги чекорите за да создадете вкусен оброк, надополнет со предлози за гарнири како леб, домати или помфрит, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За гирото:
600 г пилешки гради или пилешки копани, тенко исечени
2 чешниња лук, ситно исечкани
1 главица кромид, тенко исечена
3 лажици маслиново масло
1 лажичка слатка пиперка
1/2 лажичка ким
1/2 лажичка оригано
1 лажичка сок од лимон
Сол и црн пипер по вкус
За ѕаѕики:
1 краставица, ситно изрендана и исцедена
250 г густ јогурт (кисела павлака)
1 чешне лук, ситно исечкано
1 лажица маслиново масло
1 лажичка сок од лимон
Сол и црн пипер по вкус
Свеж копар (по желба)
НМД

Постапка:
1. Подготовка на маринадата: Во голем сад измешајте ги маслиновото масло, ситно исечканите чешниња лук, слатката пиперка, кимот, ориганото, сокот од лимон, солта и црниот пипер.
Додајте ги тенко исечените парчиња пилешко месо и кромидот, па добро измешајте за месото да се премачка со маринадата.
Покријте го садот и оставете го месото да се маринира во фрижидер најмалку 30 минути, а по можност неколку часа за поинтензивен вкус.
2. Подготовка на ѕаѕики: Изрендајте ја краставицата и исцедете ја од вишокот течност ако сакате погуст ѕаѕики, или оставете ја со сокот за полесна текстура.
Во сад измешајте го густиот јогурт (кисела павлака), ситно исечканото чешне лук, маслиновото масло, сокот од лимон, солта и црниот пипер.
По желба, додајте ситно исечкан свеж копар. Промешајте добро и ставете го ѕаѕикито во фрижидер да се излади пред сервирање.
3. Пржење на месото: Загрејте малку маслиново масло во голема тава на средно висока температура.
Пржете го маринираното пилешко месо во неколку серии за да не се преполни тавата, бидејќи во спротивно месото ќе се вари наместо да се пржи.
Пржете го месото додека да добие златно-кафеава боја, околу 3-4 минути од секоја страна. Отстранете го испрженото месо и ставете го настрана.
4. Сервирање: Послужете го топлото пилешко гиро во пита леб или на чинија, заедно со ладниот ѕаѕики. Додајте гарнири по ваш избор, како исечени домати, тенко исечен кромид, свежа зелена салата или помфрит.
За дополнителен вкус, можете да додадете неколку капки сок од лимон пред сервирање.
Совети
– За најдобар вкус, оставете го ѕаѕикито да отстои во фрижидер барем 30 минути пред сервирање.
– Пилешкото месо може да се маринира преку ноќ за уште поинтензивен вкус.
– Ако сакате крцкава текстура, користете пилешки копани наместо гради, бидејќи тие се посочни.
Уживајте во вашето домашно пилешко гиро со автентичен медитерански шмек! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:











