Home печено месо СОЧНИ, МЕКИ И ПРЕВКУСНИ…Овие ребра ќе ги воодушеват вашите гости и ќе...

СОЧНИ, МЕКИ И ПРЕВКУСНИ…Овие ребра ќе ги воодушеват вашите гости и ќе станат омилен рецепт во вашата кујна…

Свински ребра со мед и лук

Овие свински ребра со мед и лук се вистинска гастрономска посластица, совршени за семејни вечери или специјални пригоди.

Нежното месо, прелиено со ароматен сос од мед и лук, нуди баланс на слатки и солени вкусови со лесна киселкаста нота.

Подготвени со љубов и трпение, овие ребра ќе ги воодушеват вашите гости и ќе станат омилен рецепт во вашата кујна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 1 кг свински ребра
– По вкус сол
– По вкус мелен црн пипер
– 120 мл мед
– 60 мл соја сос
– 4 чешниња лук (ситно сечкани)
– 1 супена лажица оризов оцет или јаболков оцет
– 1 лажичка ѓумбир (изрендан, по желба)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Загрејте ја рерната на 150°C. Зачинете ги ребрата со сол и мелен црн пипер од двете страни, а потоа ставете ги во сад за печење.

Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете 2 до 2,5 часа, или додека месото не стане меко и сочно.

2. Во меѓувреме, подгответе го сосот. Во мал сад за готвење, измешајте ги медот, соја сосот, ситно сечканиот лук, оризовиот или јаболковиот оцет и, по желба, изренданиот ѓумбир.

Гответе на тивок оган 5–7 минути, со повремено мешање, додека сосот се згусне лесно.

3. Извадете ги ребрата од рерната и отстранете ја фолијата. Премачкајте ги обилно со подготвениот сос од мед и лук.

4. Вклучете ја функцијата за „грил“ на рерната и вратете ги ребрата да се допечат 3–5 минути, додека сосот се карамелизира и не добие леплива текстура.

По потреба, премачкајте ги ребрата со дополнителен слој сос за време на грилањето.

5. Откако ќе се изладат малку, исечете ги ребрата на парчиња и послужете ги топли, по можност со прилог по ваш избор.

Совет:
За уште поинтензивен вкус, оставете ги ребрата да отстојат во сосот 10–15 минути пред „грилањето“. Уживајте во овој неодолив спој на вкусови!