Home Посно јадење Сочна посна солена торта, идеална за Свети Никола – секогаш успева!

Сочна посна солена торта, идеална за Свети Никола – секогаш успева!

Посна солена торта со розен кори

Декоративно и вкусно славско предјадење за време на Божиќниот пост

За време на Божиќниот пост, трпезата добива посебна димензија кога традиционалните рецепти се надополнуваат со нови, внимателно избрани вкусови.

Оваа посна солена торта со розен кори е токму таков рецепт – ефектна на изглед, богата по вкус и практична за подготовка однапред.

Идеална е како ладно предјадење за Свети Никола и останатите посни слави, а еднаш пробана, лесно станува неизоставен дел од славската традиција, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

• 350 г компир
• 300 г посен јогурт (од соја)
• 200 г посен мајонез
• ⅔ лажичка сол
• 3 лажички киселина (течност од кисели краставички или малку оцет)
• 1 пакување солени розен кори
• 2 конзерви посна туна во парчиња
• 6 кисели краставички
• 6 лажици ајвар
• 100 г посен кашкавал
• НМД

Начин на подготовка

1. Подготовка на компирот
Компирот сварете го во вода со околу ⅓ лажичка сол. Времето на варење зависи од големината на компирите и изнесува од 30 до 60 минути.

Откако ќе омекне, исцедете го од вишокот вода и оставете го целосно да се излади, а потоа изгмечете го во мазна смеса.

2. Подготовка на филот
Во сад измешајте го посниот јогурт, посниот мајонез, течноста од киселите краставички, преостанатата сол и, по желба, малку сенф. Добиениот фил треба да биде мазен, умерено густ и пријатно киселкаст.

Доколку немате соин јогурт, можете да користите само посен мајонез. Течноста од киселите краставички се користи како природна киселина и дава пријатна свежина, без арома на лимон.

3. Редење на тортата
На рамна подлога ставете ја првата розен кора и премачкајте ја со околу две лажици фил. Сите наредни кори премачкувајте ги од двете страни со фил, освен:

• првата кора (долната страна не се премачкува за да не се залепи за подлогата);
• корите на кои се нанесува ајвар – тие се премачкуваат само од долната страна.

Бидејќи пакувањето содржи 7 кори, филовите редете ги по следниот редослед:

1. компир
2. ајвар
3. туна
4. кисели краставички
5. туна
6. ајвар

4. Притискање и завршување
Откако ќе ја наредите тортата, последната кора не ја премачкувајте веднаш.

Покријте ја со тацна и ставете лесен товар (на пример, кеса шеќер или брашно). Оставете така околу 30 минути за корите и филовите да се соединат.

Потоа отстранете го товарот, премачкајте ја тортата со преостанатиот фил и одозгора изрендајте посен кашкавал.

5. Ладење и сервирање
Тортата ставете ја во фрижидер да отстои преку ноќ, додека целосно да омекне и да се соединат вкусовите. Следниот ден сечете ја на правоаголни парчиња или штангли и послужете ја како ладно славско предјадење.

Оваа посна солена торта со розен кори е совршен спој на традиција и креативност – елегантна, заситна и идеална за секоја посна свечена трпеза. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

2. РЕЦЕПТ – Сочна посна солена торта со розен кори

Идеален рецепт за Свети Никола што секогаш успева

Посната солена торта со розен кори е проверен класик на славските и празничните трпези, особено за Свети Никола.

Таа е кремаста, богата со вкус и практична за подготовка, бидејќи најдобро се сече и сервира откако ќе отстои неколку часа, а уште подобро преку ноќ.

Овој рецепт нуди сигурен резултат, со можност за мали варијации според вкусот и достапните состојки, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Основни информации

Време на подготовка: 30–40 минути
Време на ладење/стегање: најмалку 4 часа (идеално преку ноќ)

Потребни состојки

За основа:
• 1 пакување посни розен кори

За основен фил:
• 600–700 г варен компир
• 250 г посен мајонез
• 2–3 лажици посен јогурт или посна павлака (по потреба)
• 1–2 лажички сенф
• сол, по вкус
• црн бибер, по вкус
• 1 рамна лажица густин (по желба, за поцврст фил)

Додатоци:
• 3–4 кисели краставички, ситно сечкани
• 100 г посни крекери, ситно мелени
• 100 г солен кикиритки, мелени или ситно сечкани
• 1 конзерва посна туна (по желба)
• 3–4 лажици ајвар (по желба)
• маслинки и посен кашкавал, за декорација
• НМД

Начин на подготовка

1. Подготовка на филот
Компирите сварете ги во посолена вода, исцедете ги и оставете ги целосно да се изладат. Потоа изгмечете ги или испасирајте ги во мазна смеса.

Додајте го посниот мајонез, сенфот, солта и биберот. По потреба, додајте посен јогурт или павлака, додека да добиете мазен и мазлив, но не редок фил.

Ако сакате поцврста структура, вмешајте го густинот. На крај додајте ги сечканите кисели краставички, мелените крекери и кикиритките. Филот поделете го на неколку еднакви дела, во зависност од бројот на слоеви.

2. Редење на тортата
На соодветна рамна тацна ставете една розен кора и премачкајте ја со тенок слој фил. Одозгора поставете втора кора и повторно нанесете фил.

Меѓу слоевите можете да вметнете различни додатоци, на пример:

• слој компиров фил
• тенок слој ајвар
• слој посна туна
• повторно компиров фил

Редоследот приспособете го според вашиот вкус, но внимавајте секоја кора рамномерно да биде премачкана, за да омекне правилно.

3. Завршување и декорација
Последната кора премачкајте ја со фил од горната страна и од страните. Декорирајте со рендан посен кашкавал, сечкани маслинки, кисели краставички или со малку мелени крекери.

4. Стегање и ладење
Тортата лесно покријте ја со хартија за печење и ставете помала тацна или лесен товар врз неа. Оставете ја во фрижидер најмалку 4 часа, а најдобро преку ноќ, додека да омекнат корите и целосно да се соединат вкусовите.

Корисни совети
• Тортата е највкусна кога ќе отстои 12–24 часа.
• Посната туна не е задолжителна, па тортата е одлична и во вегетаријанска посна варијанта.
• Ајварот дава убав контраст и боја, но додавајте го умерено за да не ги надвладее останатите вкусови.

Оваа сочна посна солена торта со розен кори е сигурен избор за славска трпеза и секоја свечена пригода во посни денови.