Ако сакате да си направите преубав десерт, мора да го пробате овој превкусен и сочен колач кој се топи во уста. Кој го пробал досега, рекол дека сака повторно, толку е добар и затоа е многу баран. Познат рецепт за многу стар и сочен колач.
Прво се подготвува пандишпанот кој се прави од смеса од суви и течни состојки кои се соединуваат во еднолична смеса, па потоа се става на печење и во меѓувреме се подготвува чоколадната глазура со која се залива колачот. Многу е сочен и целиот изобилува во чоколадо. Еве кои состојки ви се потребни:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ПАНДИШПАН: 3 јајца, 170 г гранулиран шеќер, 200 мл млеко, 200 мл масло, 1,5 чаша брашно (180 г), 4 големи лажици какао (40 г), 1 кесичка прашок за печиво или сода бикарбона (10 г), 1 ванилин шеќер (5 г).
![]()
![]()
![]()
![]()
ЗА ГЛАЗУРА: 1,5 чаши млеко (300 мл), 1/2 чаша масло (100 мл), 1 чаша гранулиран/кристал шеќер (170 г), 3 големи лажици какао (30 г), 80 г чоколадо за готвење и кикирики за декорација или нешто по ваш избор. Постапката проследете ја во продолжение.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Јајцата и млекото се оставаат минимум 1 час да отстојат на собна температура за да се затоплат и смесата која се подготвува да биде еднолична. Во еден подлабок сад ставете го брашното и потоа додајте го прашокот за печиво и ванилиниот шеќер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го какаото и нежно промешајте ги сувите состојки со шпатула. Потоа започнете да ги додавате останатите течни состојки во посебен сад, плус и шеќерот. Скршете ги трите јајца во подлабок сад и изматете ги додека да се разредат.





Во јајцата додајте го гранулираниот шеќер и започнете да ја матите смесата со миксер додека шеќерот да се растопи во јајцата и целата количина да се удвои. Во течната смеса, додајте го млекото, па потоа маслото и фино промешајте додека да се соединат состојките во мазна и еднолична смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во течната смеса постепено започнете да ја истресувате смесата со суви состојки и нежно со шпатула или жица за матење измешајте ги состојките додека да се инкорпорираат двете смеси. Смесата убаво измешајте ја додека да нема повеќе грутчиња од сувите состојки.

![]()
![]()
![]()
![]()

Еден плех или огноотпорен сад премачкајте го нежно со путер или масло на дното и по страните. Потоа наросете подеднакво брашно низ плехот. Димензиите за плехот се 24х35 см, користете исти или слични димензии. Излејте ја чоколадната смеса и испечете го колачот во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 35 минути.

По печењето, колачот се остава добро да се олади и се сече потоа на коцки. Во меѓувреме се подготвува глазурата. Се соединуваат шеќерот и какаото и потоа се додава маслото, па млекото. Соединете, па ставете го тенџерето со состојките на рингла додека да се растопи и млекото да почне да врие.

Кога смесата малку ќе се згусне додека се готви, со непрекинато мешање, тргнете ја од рингла и додајте го чоколадото. Мешајте додека да се растопи. Чоколадната глазура се прелива преку колачот и се остава неколку минути додека добро да го впие. Декорирајте по желба. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































