Не знам дали има полесен рецепт за приготвување на вкусни колачи, но овој е најлесниот кој јас го знам. Сите состојки се мешаат во еден сад, се замесува убаво тесто, а потоа се кинат парчиња, се формираат топчиња кои потоа се валаат во јатки и се печат. Овие колачи ни се омилени на сите дома и многу често ги правам. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца, 280 г брашно, 120 г шеќер, 60 мл масло за готвење, 60 мл растопен путер, 1 кесичка ванилин шеќер (8 г), 1 прстофат сол, 1 кесичка прашок за печиво (8 г), 40 г чоколадни трошки (рендано чоколадо или чоколадни „капки“), ситно сечкани кикирики (или други јатки) за валање на колачите
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад скршете едно цело јајце и додајте жолчка од второто јајце. Одвоената белка сочувајте ја помал сад, подоцна ќе биде потребна за валање на колачите (покријте ја со стреч фолија и оставете ја во фрижидер).

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте 8 г ванилин шеќер, еден прстофат сол, 120 г шеќер, па сето добро изматете го со жица маталка. Шеќчерот треба да започне да се растопува и да се добие изедначена мазна и светла смеса.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во изматените јајца со шеќер додајте 60 мл масло за готвење и 60 мл претходно растопен и оладен путер (во течна состојба, но да не е топол). Повторно матете додека маслото и путерот да се инкорпорираат во јајцата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Најпосле во течните состојки започнете да го додавате брашното (280 г) помешано со прашок за печиво (8 г). Мешајте со лажица или шпатула додека да се впијат течностите, а потоа замесете со рака.






Треба да добиете компактно, еднолично тесто кое малку е ровко и лесно се обликува со рацете. Во тестото додајте 40 г чоколадни трошки, капки или едноставно изрендајте црно или млечно чоколадо, па уште малку месете додека рамномерно да се распоредат.

![]()
![]()
![]()
![]()

Од тестото кинете мали парчиња, со дланките формирајте топчиња, а потоа малку сплесувајте ги за да го добиете обликот на колачите. Секое колаче прво натопувајте го во белката од јајце само од едната страна, а потоа валајте го во ситно сечкани кикирики или други јатки по ваш избор.

![]()
![]()
![]()
![]()

Формираните колачиња редете ги во плех обложен со хартија за печење. Рерната загрејте ја на 170 степени, па ставете ги колачите да се печат околу 15-20 минути. Печените колачи оставете ги малку да се подизладат, па послужете ги. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ.
































