Home Рецепти СЛАТКО ОД БЕЛО ГРОЗЈЕ-САМО 4 СОСТОЈКИ: Се вари 15 минути и има...

СЛАТКО ОД БЕЛО ГРОЗЈЕ-САМО 4 СОСТОЈКИ: Се вари 15 минути и има неодолив мирис и вкус

Направете домашно слатко од грозје по стариот рецепт на нашите баби. Доколку сте љубител на овошно слатко, овој рецепт ќе ве воодушеви.

Слаткото од грозје често го подготвувале нашите баби, а ние ви пренесуваме проверен начин на правење кој гарантира неодолив вкус, а вие сигурно ќе побарате лажица повеќе. Слаткото се приготвува брзо и едноставно.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг бело грозје, 1 кг шеќер (за поздрава верзија, можете да користите и кафеав шеќер), 150 мл вода, 3 кесички ванилин шеќер (30 г), еден лимон, лист од розетла (слаткарче) за вкус и мирис и неколку јатки од орев по желба.

Јас измерив 1300 г исчистено грозје во зрно и користев 1300 г шеќер со 200 мл вода. Лимонот претходно треба добро да се испере и да отстои во ладна вода со сода бикарбона за да се исчисти неговата кора.




ПОСТАПКА: Грозјето исчистете го од дршките, одвојте ги само убавите и цврсти зрна, добро измијте го и оставете го да отстои половина час во ладна вода. Потоа истурете ја таа вода и уште еднаш исплакнете го грозјето.




Оставете го во цедалка добро да се исцеди од вишокот вода. Во меѓувреме направете го сирупот. Во широко и длабоко тенџере во кое вообичаено го приготвувате слаткото ставете го шеќерот и додајте малку вода, колку да добиете густа шеќерна маса.




Промешајте со дрвена лажица за да се натопи сиот шеќер, а потоа тенџерето ставете го на оган.

Кога ќе зоврие додајте го ванилиниот шеќер и оставете неколку минути (околу 5 минути) да се вари додека сирупот да стане леплив, односно да се карамелизира (повремено протресувајте го тенџерето).




Тоа е знак дека треба да го ставите грозјето. Кога го додавате грозјето тоа правете го полека за да не ве испрска врелиот шербет и внимавајте грозјето да биде убаво покриено со сирупот.

За да се распореди рамномерно, протресете го тенџерето, бидејќи повеќе не смее да се користи лажицата.




Продолжете го варењето на средна/умерена температура. Задолжително отстранувајте ја пената што се формира за време на готвењето и колку можете повеќе да зафатите од семките што ќе излезат.




Слаткото за кратко време е готово, односно кога ќе започнат на површината да се создаваат големи балончиња, а кога ќе црпнете со лажицата сирупот капе, односно не тече.

На самиот крај кога слаткото е сварено или пет минути пред крајот додајте неколку тркалца лимон и лист од розетла/слаткарче.




Кога ќе ја исклучите ринглата од шпретот додајте и една или две раце крупно сечкани ореви. Кога слаткото е готово тргнете го настрана од огнот и покријте го одозгора со влажна кујнска крпа (натопете ја во ладна вода и убаво истискајте ја).




Оставете го слаткото до следниот ден додека целосно да се олади, а потоа складирајте го во тегли. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.