Сите ќе зборуваат и ќе го бараат овој рецепт кога еднаш ќе ги пробаат колачињата. Овие ситни колачи ќе ве освојат веднаш по првиот залак, бидејќи толку се сочни и вкусни, се топат во уста, мирисаат неодоливо сè до кај соседите…Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 мелени бисквити (плазма или какви било кекси по ваш вкус), 100 мл млеко, 125 г несолен путер, 1 супена лажица шеќер, 6 крем бананчиња. Ова е основна мера, па доколку сакате поголема количина, соодветно зголемете ги состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Бисквитите сомелете ги (или купете мелена плазма) и ставете ги во еден подлабок сад. Додајте 100 мл млеко на собна температура и една супена лажица шеќер.

![]()
![]()
![]()
![]()
Путерот растопете го на пареа или во микробранова печка, па и него додајте го кога ќе се подизлади (да не е врел, но да биде во течна состојба). Промешајте со лажица или шпатула додека сите состојки да се изедначат.

![]()
![]()
![]()
![]()
Треба да добиете компактна смеса со конзистенција на влажен песок, но малку полеплива и која може лесно да се обликува со раце. Смесата распоредете ја врз долго парче проѕирна фолија.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа, со помош на рацете развлечете ја во тенка кора со форма на правоаголник, со дебелина од 6-8 мм. Ако ви е полесно, можете одозгора да ставите уште едно парче фолија, па да ролате со оклагија додека да ја постигнете посакуваната големина, но прилично лесно се обликува и со раце.






Долж целата кора наредете 9 крем бананчиња, во колона по две и по едно крем бананче одозгора. Потоа опфатете ја фолијата од двете страни, така што ќе ја подигнете кората и ќе ги споите краевите добивајќи еден вид облик на призма.

![]()
![]()
![]()
![]()

Добро притиснете со рацете за да се затворат бананчињата и секаде да се спои смесата. Обиткајте го ролатот-призма со помош на фолијата и оставете го на ладење во замрзнувач, 20 минути (само толку е доволно за да се стегне). Потоа сечете на мали триаголници и послужете.













