Home Нутриционизам Сите ги сакаат урмите, но малкумина знаат колку се моќни нивните семки…

Сите ги сакаат урмите, но малкумина знаат колку се моќни нивните семки…

Кафе од семки од урми: Здрава алтернатива без кофеин со изненадувачки придобивки

Иако многумина го ценат слаткиот и леплив вкус на месото од урмите, малкумина се свесни за потенцијалот на тврдото семе во нивниот центар.

Семките од урми, кои често се фрлаат, можат да се испечат, сомелат и да се подготват во ароматичен напиток без кофеин, кој служи како замена за традиционалното кафе, пишува НМД.

Оваа древна пракса доживува модерен препород, особено меѓу оние кои бараат поздрава алтернатива за својата дневна шолја.

Десет извонредни придобивки од кафето од семки од урми

1. Енергија без кофеин

Кафето од семки од урми обезбедува природен извор на енергија без нервоза или пад на енергијата, карактеристични за кофеинските пијалаци, пишува НМД.

Според д-р Џејмс Ларсон, нутриционист, „природните соединенија во семките од урми можат да го стимулираат метаболизмот без да го оптоваруваат нервниот систем“.

2. Богато со антиоксиданси

Семките од урми се богати со полифеноли, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес.

Студија објавена во *Journal of Food Science* (2018) потврдува дека семките од урми содржат високи нивоа на антиоксиданси, кои го поддржуваат имунолошкиот систем.

3. Поддршка за дигестивниот систем

Овој напиток може да го смири дигестивниот тракт и да промовира редовност. Д-р Амина Хусеин, гастроентеролог, истакнува: „Влакната во семките од урми можат да помогнат во регулирањето на цревната функција“.

4. Регулација на шеќерот во крвта

Семките од урми имаат својства за регулирање на гликемијата, што ги прави погодни за лица со дијабетес.

Истражување во *Nutrients* (2020) покажало дека екстрактите од семки од урми можат да ја подобрат инсулинската сензитивност.

5. Промовира здравје на срцето

Содржи минерали како калиум и магнезиум, кои се клучни за кардиоваскуларното здравје. Според *American Journal of Clinical Nutrition* (2019), овие минерали го регулираат крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.

6. Висока содржина на диетални влакна

Влакната во кафето од семки од урми помагаат за чувство на ситост, што може да придонесе за контрола на тежината.

Д-р Софија Марковска, диететичар, вели: „Влакната се есенцијални за здрава диета и можат да го намалат ризикот од прејадување“.

7. Природен детоксификатор

Семките од урми може да го поддржат телото во елиминацијата на токсини. Студија во *Food Chemistry* (2021) укажува на нивните хепатопротективни својства, кои помагаат во функцијата на црниот дроб.

8. Поддршка за бубрезите

Во некои култури, семките од урми традиционално се користат за одржување на здравјето на бубрезите. Д-р Ахмед Саид, нефролог, забележува: „Антиоксидантите во семките можат да го намалат воспалението во бубрезите“.

9. Зајакнување на коските

Содржи калциум и фосфор, кои се важни за здравјето на коските. Истражување во *Journal of Agricultural and Food Chemistry* (2020) потврдува дека семките од урми се извор на овие микронутриенти.

10. Без глутен и погодно за вегани

Овој напиток е идеален за лица со различни диетални потреби, вклучувајќи целијакија или вегански начин на живот.

Како да подготвите кафе од семки од урми дома

1. Извадете ги семките
Отстранете ги семките од свежи или суви урми и темелно измијте ги за да се отстрани лепливата обвивка.

2. Исушете ги целосно
Распоредете ги семките на чиста површина или плех и оставете ги да се сушат природно 1–2 дена. За побрз процес, користете рерна на ниска температура.

3. Испечете ги семките
По сушењето, печете ги семките во тавче на средна температура или во рерна на 180°C (350°F), мешајќи повремено додека не добијат темно кафеава боја и арома слична на кафе. Овој процес трае околу 30–45 минути.

4. Оладете и сомелете
Оставете ги испечените семки да се оладат, а потоа сомелете ги во мелница за зачини или блендер до добивање фин прав.

5. Подгответе го пијалакот
Користете 1–2 лажички од правот на една шолја вода. Можете да го варите во тенџере, да го оставите да отстои како чај или да користите француска преса. Оставете го да се вари 5–10 минути, во зависност од посакуваната јачина.

Дополнителен совет: За подобар вкус, додадете малку цимет, кардамон или кокосово млеко.

Кафето од семки од урми не е само еколошки начин за искористување на дел од урмите што вообичаено се фрла, туку и нутритивен и пријатен пијалак, пишува НМД.

За оние кои бараат алтернатива без кофеин, а со богат вкус и здравствени придобивки, ова „скриено богатство“ може да стане нов фаворит.

Како што вели д-р Ларсон: „Овој пијалак е пример за тоа како природните состојки можат да понудат вкус и здравје во исто време“.

Напомена: Овој текст има информативен карактер. Пред да направите промени во исхраната, консултирајте се со вашиот лекар, особено ако имате здравствени проблеми или земате медикаменти.

Литература
1. Al-Farsi, M., & Lee, C. Y. (2018). Antioxidant capacity of date seed extracts. *Journal of Food Science*.
2. Platat, C., et al. (2020). Date seed extracts and glycemic control. *Nutrients*.
3. Al-Dashti, Y., et al. (2021). Hepatoprotective effects of date seeds. *Food Chemistry*.
4. Shafiei, Z., et al. (2019). Mineral content of date seeds. *Journal of Agricultural and Food Chemistry*.