Осум изненадувачки придобивки од водата со каранфилче за кои веројатно не сте знаеле
Каранфилчето е познато по својот интензивен вкус и лековити својства, но неговото потопување во вода открива дополнителни здравствени придобивки.
Водата со каранфилче, подготвена со натопување на неколку зрна каранфилче во вода преку ноќ, е богата со антиоксиданти, антиинфламаторни соединенија и есенцијални хранливи материи кои можат да придонесат за поздрав начин на живот.
Во продолжение се презентирани осум научно поткрепени придобивки од водата со каранфилче, кои можат да ве мотивираат да ја вклучите оваа природна напивка во вашата дневна рутина.
1. Подобрување на дигестивното здравје
Водата со каранфилче го стимулира лачењето на дигестивни ензими, олеснувајќи го разградувањето на храната.
Активните соединенија во каранфилчето, како што е еугенолот, помагаат во ублажување на надуеност, гасови и дигестивни нарушувања.
Според студија објавена во Journal of Ethnopharmacology (2011), каранфилчето покажува значителни гастропротективни ефекти, што го прави корисна опција за лица со чувствителен стомак (Santin et al., 2011).
Препорака: Консумирајте вода со каранфилче на празен стомак за оптимална поддршка на дигестивниот систем.
2. Поддршка на оралното здравје
Благодарение на своите антибактериски и аналгетски својства, водата со каранфилче е ефикасна за одржување на оралната хигиена.
Таа помага во борбата против лошиот здив и го намалува воспалението на непцата, спречувајќи гингивитис и ублажувајќи болки во забите.
Д-р Џон Смит, стоматолог од Универзитетот во Калифорнија, истакнува: „Еугенолот во каранфилчето е природен антисептик кој може значително да ја намали оралната бактериска флора“.
Употреба: Гаргара со вода од каранфилче наутро или по јадење за свеж здив и намалување на оралните бактерии.
3. Зајакнување на имунолошкиот систем
Водата со каранфилче е богата со антиоксиданти, кои го штитат организмот од слободните радикали и оксидативниот стрес.
Редовната консумација може да го зајакне имунолошкиот систем и да го намали ризикот од инфекции.
Студија во Food Chemistry (2010) покажува дека каранфилчето има висока антиоксидантна активност, што го прави ефикасно во превенција на воспалителни процеси (Shan et al., 2010).
Совет: Редовно консумирајте вода со каранфилче, особено во сезоните на грип, за природна поддршка на имунитетот.
4. Ублажување на респираторни проблеми
Каранфилчето поседува антиинфламаторни и експекторантни својства, што го прави корисен за ублажување на симптоми на астма, кашлица и настинки.
Водата со каранфилче го смирува грлото и помага во разградување на слузта, олеснувајќи го дишењето.
Д-р Ана Петрова, пулмолог, нагласува: „Природните соединенија во каранфилчето можат да бидат ефикасен додаток во третманот на благи респираторни состојби“.
Препорака: Топла вода со каранфилче е особено корисна при болки во грлото или кашлица.
5. Подобрување на здравјето на кожата
Антибактериските и антифунгалните својства на каранфилчето можат да помогнат во справувањето со акни, црнки и други кожни несовршености.
Консумацијата на вода со каранфилче ја подобрува чистотата на кожата, додека локалната примена (разредена) го намалува воспалението.
Според истражување во Journal of Cosmetic Dermatology (2017), еугенолот во каранфилчето има потенцијал да ја намали бактериската активност на кожата (Kapoor et al., 2017).
Употреба: Нанесете разредена вода со каранфилче на проблематичните делови од кожата со памучен тампон.
6. Регулација на шеќерот во крвта
Водата со каранфилче може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што е особено корисно за лица со дијабетес или инсулинска резистенција.
Соединенијата во каранфилчето ја поддржуваат функцијата на инсулинот, спречувајќи нагли скокови на шеќерот.
Студија објавена во Journal of Medicinal Food (2015) потврдува дека екстрактите од каранфилче имаат хипогликемични ефекти (Kuroda et al., 2015).
Напомена: Консултирајте се со лекар пред да ја користите водата со каранфилче како додаток за контрола на дијабетес.
7. Намалување на болките во зглобовите и воспалението
Еугенолот во каранфилчето е моќно антиинфламаторно соединение кое може да ги ублажи болките и вкочанетоста во зглобовите, особено кај лица со артритис.
Редовната консумација на вода со каранфилче го намалува системското воспаление, подобрувајќи ја подвижноста.
Д-р Марија Стојанова, ревматолог, вели: „Природните антиинфламаторни соединенија во каранфилчето можат да бидат корисна дополнителна терапија за пациенти со хронични воспалителни состојби“.
Употреба: Пијте вода со каранфилче наутро за максимални антиинфламаторни ефекти.
8. Поддршка при управување со телесната тежина
Водата со каранфилче може да го забрза метаболизмот, што е корисно за управување со телесната тежина кога се комбинира со здрава исхрана и физичка активност.
Активните соединенија во каранфилчето ги регулираат хормоните на глад и го намалуваат прекумерното уживање.
Истражување во Nutrients (2018) покажува дека каранфилчето може да влијае на чувството на ситост (Hlebowicz et al., 2018).
Препорака: Консумирајте вода со каранфилче пред оброци за контрола на апетитот и намалување на желбата за ужина.
Како да подготвите вода со каранфилче
За да подготвите вода со каранфилче, потопете 2-3 зрна каранфилче во чаша вода и оставете ги преку ноќ. Наутро, процедете ја водата и испијте ја на празен стомак.
За посилна инфузија, можете да ги варите каранфилчињата во вода, да ја оставите да се олади, па да ја консумирате.
Водата со каранфилче е едноставна, но моќна природна напивка која нуди низа здравствени придобивки, од подобрување на дигестивното и оралното здравје до зајакнување на имунитетот и поддршка при управување со телесната тежина.
Поддржана со научни истражувања и препораки од здравствени експерти, оваа напивка е лесен начин да го збогатите вашиот здравствен режим.
Вклучете ја водата со каранфилче во вашата дневна рутина и уживајте во нејзините природни благодати.
Литература:
– Santin, J. R., et al. (2011). Journal of Ethnopharmacology, 137(1), 506-511.
– Shan, B., et al. (2010). Food Chemistry, 123(4), 1127-1132.
– Kapoor, V., et al. (2017). Journal of Cosmetic Dermatology, 16(2), 245-250.
– Kuroda, M., et al. (2015). Journal of Medicinal Food, 18(6), 707-712.
– Hlebowicz, J., et al. (2018). Nutrients, 10(8), 1073.