Home печено месо Секое месо зготвено на овој начин излегува сочно и меко како локум…Сѐ...

Секое месо зготвено на овој начин излегува сочно и меко како локум…Сѐ во еден сад!

Гответе го секое месо вака во еден сад – лесно, вкусно и нежно како путер!

Ова јадење од печено месо и зеленчук е вистинско откритие за секојдневието: сочно, ароматично и неверојатно лесно за подготовка.

Без разлика дали ќе изберете јагнешко, говедско, свинско или пилешко, резултатот е секогаш меко месо кое се топи во уста.

Инспириран од традиционалното бавно готвење, овој рецепт ја содржи истата длабочина на вкусот, но за многу пократко време – идеален за зафатени денови.

Со минимален напор добивате елегантен оброк кој има изглед и вкус како од врвен ресторан, а е совршен за семејни вечери, подготовка на оброци или дружење со гости, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

1 кг месо (јагнешко, говедско, свинско или пилешко)
2 лажици маслиново масло
2 лажици оцет
2 лажици сок од лимон
1 лажица рендан лук
1 лажица сечкан магдонос
1 лажица сечкан коријандер
1 лажица сенф
1 лажичка ким
1 лажичка мелен коријандер
1 лажичка црвен пипер
1 лажичка сол
½ лажичка црн пипер
½ лажичка куркума
200 г рендан зелка
100 г рендан морков
1 лажица доматна паста разредена со 1 чаша вода
1 лажичка зеленчуков булјон
5 кардамони
2 ловорови лисја
НМД

Постапка

1. Во голем сад измешајте го маслиновото масло, оцетот и сокот од лимон.

2. Додајте го ренданиот лук, сечканиот магдонос, коријандерот, сенфот и сите зачини. Добро промешајте.

3. Ставете го месото и убаво обложете го со маринадата. Оставете да одмори 30 минути (или подолго за поинтензивен вкус).

4. Во огноотпорен сад распоредете ја ренданата зелка и морковот.

5. Измешајте ја доматната паста со водата и булјонот, па прелијте го преку зеленчукот.

6. Врз зеленчукот наредете го маринираното месо.

7. Додајте го кардамомот и ловоровите лисја за арома.

8. Покријте со хартија за печење и алуминиумска фолија.

9. Печете во загреана рерна на 200 °C околу 2 часа или додека месото да омекне целосно.

10. Пред сервирање, премачкајте го месото со сокот од садот, посипете со свеж коријандер и послужете топло со ориз или леб. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/J1xddDEoz-c?si=EZMgTfZpiz5xCYs_