Home Останато Корисно Не престанаа да несат јајца цела зима! Таен рецепт за здрави кокошки...

Не престанаа да несат јајца цела зима! Таен рецепт за здрави кокошки и преку најстудените денови…

Ферментиран јачмен со квасец и лук – тајната за здрави кокошки и изобилни јајца дури и во најстудената зима

Во последните години сè повеќе одгледувачи на живина, без разлика дали станува збор за големи фарми или мали дворни кокошарници, откриваат дека најмоќните решенија за здравје и продуктивност често се наједноставни и најприродни.

Еден од нив е ферментираниот јачмен збогатен со сув квасец и лук – евтина, целосно природна и исклучително ефикасна додаток-храна која ги претвора обичните зрна во вистински витамински и пробиотски еликсир.

Овој стар начин на подготовка не само што го зголемува внесот на хранливи материи, туку и го зајакнува имунитетот, го подобрува варењето и значително ја зголемува носливоста на кокошките – дури и кога надвор температурите се длабоко под нулата, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за една тура од околу 3–4 литри готов производ):

– 1 кг јачмен (цело зрно, непреработено)
– 1 полна лажица сув пекарски квасец (околу 10–12 g)
– 6 чешниња свеж лук
– млака вода (не топла!) – доволно за да го покрие јачменот за два прста
– НМД

Постапка на подготовка:

1. Во поголем сад (пластичен, стаклен или емајлиран) ставете го јачменот.

2. Додајте една полна лажица сув пекарски квасец и шест рендани чешниња лук.

3. Прелијте со млака вода (околу 30–35 °C) така што нивото на водата да биде два прста над јачменот.

4. Промешајте добро за квасецот и лукот рамномерно да се распределат.

5. Поклопете со капак кој не затвора херметички (или ставете чиста крпа) за да може да излегува јаглеродниот диоксид за време на ферментацијата.

6. Оставете го садот на топло место (идеално 22–28 °C) 24 до 48 часа.

7. Ферментацијата е готова кога ќе се појави пријатен кисел мирис (сличен на благ квасец или пиво) и ќе забележите меурчиња на површината.

Начин на употреба:

Давајте им го на кокошките еднаш неделно (може и почесто во најстудените денови). Мешајте го ферментираниот јачмен со редовната храна или давајте го директно – кокошките обично го јадат со задоволство.

Производот може да се чува во фрижидер до 7–10 дена или повторно да се прелее со нова вода и да се остави да ферментира уште неколку дена („бесконечен стартер“).

Со овој едноставен и речиси бесплатен додаток вашите кокошки ќе бидат поотпорни на студ, со посилен имунитет, помалку проблеми со цревни паразити и – што е најважно – ќе носат значително повеќе јајца дури и во најтешките зимски услови.

Природно, ефикасно и докажано од генерации одгледувачи. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: